10 tikrai įspūdingų faktų apie akvakultūrą
Akvakultūra – vandens organizmų, tokių kaip žuvys, moliuskai, vėžiagyviai ir vandens augalai, auginimas.
1. Daugiau nei pusė pasaulyje suvalgomų jūros gėrybių yra užauginama akvakultūros ūkiuose.
2. Akvakultūra yra sparčiausiai auganti maisto gamybos sritis pasaulyje, nuo pat 1970 metų ji pastoviai auga, o augimas sudaro apie 8,4% per metus.
3. Akvakultūra labai išaugo, nes žuvininkystės pramonė labai susitraukė, net 87% pasaulio žvejybos plotų jau yra visiškai išnaudoti ir išeikvoti.
4. Šiuo metu dominuojanti akvakultūros šalis yra Kinija, kurioje yra užauginama net apie 61% visame pasaulyje užauginamų jūros gėrybių, o kartu visame Azijos žemyne - netgi 91%.
5. Ne tik krevetės ir lašišos yra gausiai auginamos. Akvakultūros ūkiai tiekia pasauliui didžiąją dalį ir kitų jūros gėrybių ir žuvų:
· jūros dumbliai: 99.5 %,
· karpiai: 89.9 %
· lašišinės žuvys: 72.8 %
· tilapijos, šamai, moliuskas , krabai ir omarai: ~50%
6. Žuvų auginimas yra labai veiksmingas, nes kiek pašaro jos suvalgo, praktiškai tiek grynojo svorio ir priauga. Pavyzdžiui, Atlantinė lašiša suvalgiusi 1 kg pašaro ir priauga 1 kg svorio, o štai viščiukams, kad priaugti 1 kg svorio reikia nuo 3 iki 5 kg pašaro, o kiaulei net 8 kg.
7. Žuvys taip efektyviai ir lengvai paverčia pašarą grynuoju svoriu, nes jos gyvena vandenyje, kuriame joms nereikia eikvoti energijos savo kūno, skeleto išlaikymui, taipogi tai yra šaltakraujai gyvūnai, kuriems nereikia eikvoti energijos kūno šilumos palaikymui.
8. Patys efektyviausi yra vėžiagyviai, nes jų net maitinti nereikia, jie save išmaitina patys, tiesiog filtruodami ir įsisavindami vandenyje esančias maistines medžiagas, ir taipogi tokiu būdu jie dar ir valo (švarina) vandenį.
9. Didėjant pajamoms, didėja ir žuvies bei jūros gėrybių paklausa. Prognozuojama, kad iki 2030 metų akvakultūros gamybos apimtys išaugs ~50%.
10. Šalys, kurios yra pasiekusios geriausius rezultatus akvakultūroje, aplinkai padarė daugiau nei 50% mažesnį poveikį nei prasčiausius rezultatus
pasiekusiosios, šis skirtumas parodo, koks didžiulis augimo potencialas yra vien tarpusavyje pasidalinus geraja patirtimi.
Šaltinis: http://www.oceanhealthindex.org/News/StoriesAmazing_Aquaculture_Facts
2. Akvakultūra yra sparčiausiai auganti maisto gamybos sritis pasaulyje, nuo pat 1970 metų ji pastoviai auga, o augimas sudaro apie 8,4% per metus.
3. Akvakultūra labai išaugo, nes žuvininkystės pramonė labai susitraukė, net 87% pasaulio žvejybos plotų jau yra visiškai išnaudoti ir išeikvoti.
4. Šiuo metu dominuojanti akvakultūros šalis yra Kinija, kurioje yra užauginama net apie 61% visame pasaulyje užauginamų jūros gėrybių, o kartu visame Azijos žemyne - netgi 91%.
5. Ne tik krevetės ir lašišos yra gausiai auginamos. Akvakultūros ūkiai tiekia pasauliui didžiąją dalį ir kitų jūros gėrybių ir žuvų:
· jūros dumbliai: 99.5 %,
· karpiai: 89.9 %
· lašišinės žuvys: 72.8 %
· tilapijos, šamai, moliuskas , krabai ir omarai: ~50%
6. Žuvų auginimas yra labai veiksmingas, nes kiek pašaro jos suvalgo, praktiškai tiek grynojo svorio ir priauga. Pavyzdžiui, Atlantinė lašiša suvalgiusi 1 kg pašaro ir priauga 1 kg svorio, o štai viščiukams, kad priaugti 1 kg svorio reikia nuo 3 iki 5 kg pašaro, o kiaulei net 8 kg.
7. Žuvys taip efektyviai ir lengvai paverčia pašarą grynuoju svoriu, nes jos gyvena vandenyje, kuriame joms nereikia eikvoti energijos savo kūno, skeleto išlaikymui, taipogi tai yra šaltakraujai gyvūnai, kuriems nereikia eikvoti energijos kūno šilumos palaikymui.
8. Patys efektyviausi yra vėžiagyviai, nes jų net maitinti nereikia, jie save išmaitina patys, tiesiog filtruodami ir įsisavindami vandenyje esančias maistines medžiagas, ir taipogi tokiu būdu jie dar ir valo (švarina) vandenį.
9. Didėjant pajamoms, didėja ir žuvies bei jūros gėrybių paklausa. Prognozuojama, kad iki 2030 metų akvakultūros gamybos apimtys išaugs ~50%.
10. Šalys, kurios yra pasiekusios geriausius rezultatus akvakultūroje, aplinkai padarė daugiau nei 50% mažesnį poveikį nei prasčiausius rezultatus
pasiekusiosios, šis skirtumas parodo, koks didžiulis augimo potencialas yra vien tarpusavyje pasidalinus geraja patirtimi.
Šaltinis: http://www.oceanhealthindex.org/News/StoriesAmazing_Aquaculture_Facts