Merkio™ produktai
  • Produktai
    • Skani dovana
    • Žuvis >
      • Krevetės
      • Šamas >
        • Skrostas šamas
        • Karštai rūkytas šamas >
          • Šamo pjaustymas
        • Šamo filė
      • Upėtakis >
        • Upėtakio filė
      • Eršketas
      • Karpis
      • Karštai rūkytas ungurys
      • Tilapija
    • Mėsa >
      • Veršiena
      • Ėriena
      • Elniena
      • Triušiena
      • Kalakutiena
      • Jautiena
      • Kiauliena
      • Viščiukas broileris
      • Sraigės
      • Marinuota mėsa
      • Įv. mėsos gaminiai
      • Žąsiena
    • Pieno produktai >
      • Įvairūs
      • Brandinti fermentiniai sūriai
      • Brandintas avies pieno sūris
    • Sezoninės uogos ir daržovės >
      • Smidrai
      • Šilauogės
      • Braškės
      • Šilkmedžio uogos
      • Medlievos uogos
    • Bakalėja >
      • Sultiniai
      • Linų sėmenų aliejus
      • Grikiai
    • Kiti produktai >
      • Pagardai, marinatai
      • Riešutų užtepai
      • Kibinai
      • Švieži pesto padažai ir kt.
      • Saldumynai
      • Paruoštukai, desertai
      • Grybai
    • Dovanų kuponas
  • Receptai
    • Šamo receptai
    • Upėtakio receptai
    • Elnienos receptai
    • Ėrienos receptai
    • Jautienos receptai
    • Triušienos receptai
    • Vištienos receptai
    • Tilapijų receptai
    • Grikių receptai
    • Smidrų receptai
    • Grybų receptai
  • Straipsniai
  • Apie mus
  • UŽSAKYTI per Pilnaspuodas.lt

Grybai - maistas ir vaistas

  • Užauginta Lietuvos ūkyje.
  • Grybų baltymo sudėtyje net 18 aminorūgščių.
  • Gaminant iki 220 laipsnių temperatūroje grybuose esančios naudingos medžiagos nesuyra.
  • ​Puikios skoninės savybės: rožinė kreivabudė turi riešutų skonio, citrininė kreivabudė saldesnė, o šiitake primena baravykus.
  • Šiitake grybai vieni labiausiai vertinamų Japonijoje. Vartojami ir kaip vaistas nuo įvairiausių susirgimų.
  • Japonijoje šiitake grybuose esanti medžiaga lentinanas oficialiai klasifikuojamas kaip vaistas nuo vėžinių susirgimų.
  • Auginama patalpose, kuriose sukurtos sąlygos artimos natūralioms.
Šiitake grybai ant beržo rąstų
Šiitake grybai auga ant beržo rąstų
Užsakyti

Kreivabudės cheminė sudėtis ir savybės

Kreivabudė - gamtos paslėptas lobis. Šie švelnaus skonio bei turtingo aromato grybai pagardins Jūsų sriubas bei mėsos patiekalus. Tai tikras medžiagų ir vertingų elementų šaltinis. Sudėtyje yra ne tik nepakeičiamų aminorugščių, mineralų ir vitaminų, bet ir riebalų rūgščių mažinančių cholestirolio kiekį bei polisacharinų stiprinančių imunitetą.

Kreivabudžių maistinė sudėtis prilygsta vaisių, o pagal kai kuriuos elementus, pvz. fosforą netgi prilygsta žuviai. Baltymų yra apie 7%, o jų įsisavinimas siekia 70-80%. Baltymo sudėtyje yra 18 aminorūgščių, iš kurių 8 yra nepakeičiamos t.y. nesigamina žmogaus organizme. Tai isoleicinas, leicinas, lizinas, metioninas, fenilalaninas, triptofaninas, treoninas , valinas.
Kreivabudėse yra 10 iš 14 mikro ir makro elementų būtinų žmogaus organizmui, tame tarpe ir geležies. Taip pat kobalto, cinko, mangano, kurie yra gana reti žmogaus racione.
Grybienoje yra aktyvus vitaminas D2, riebaluose tirpus vitaminas E (tokoferolis), kurio koncentracija tik nedaug mažesnė negu menkių kepenėlėse. Sudėtyje yra askorbino rūgštis, biotinas, piridoksinas, riboflavinas ir tiaminas. Pagal niacino koncentraciją kreivabudė užima vieną iš aukščiausių pozicijų tarp maisto produktų.

Šiitake grybų cheminė sudėtis ir savybės

Kvapnusis aromatingasis shiitake turi medžiagą lentinaną, kuris buvo išbandytas klinikinių tyrimu metu ir buvo nustatyta, jog jis veiksmingas daugybės vėžinių susirgimų gydyme. Japonijoje ši medžiaga oficialiai klasifikuojama kaip vaistas nuo vėžinių susirgimų. Klinikinių tyrimų metu nustatyta ir daugiau teigiamų šios medžiagos savybių:
Dėka dvigubos RNR molekulės, shiitake grybai yra veiksmingi nuo gripo, be to, jie laikomi natūralia alternatyva gripo vakcinai.
Shiitake grybų vartojimas labai rekomenduojamas diabetikams. Net nedidelės savaitės dozės vartojimas sumažina cholesterolio kiekį kraujyje iki 8-15%.
Lentinanas yra veiksmingas skrandžio ir žarnyno sutrikimų ir ligų gydymui, ir tokių ligų atvejais, jis skatina virškinimo sistemos regeneraciją. Jie taip pat rekomenduojami skrandžio opą turintiems žmonėms.

Kur ir kaip auginami grybai?

Šiitake grybai

Šiitake grybai auginami labai ekologiškai. Iš susmilkintų ir sterilizuotų ąžuolo pjuvenų suformuojami kubiliukai ir į juos įterpiama grybiena. Patalpoje yra palaikoma grybams reikalinga drėgmė bei temperatūra. Taip pat patalpos yra labai aktyviai vėdinamos. Stengiamąsi sukurti tokias augimo sąlygos, kurios būtų kuo artimesnės natūralioms. Šiitake grybas išauga maždaug per savaitę. Po pirmojo derliaus grybui duodama pora savaičių pailsėti, tada jis vėl stipriai sudrėkinamas ir vėl laukiamas kitas derlius. Ir toks ciklas kartojamas ne vieną kartą. Vieno kubiliuko gyvavimo ciklas yra apie 2-3 mėn. Iš vieno kubiliuko išauga nuo 0,5 kg iki 0,8 kg šiitake grybų. Kuo šiitake grybas labiau primena šungrybį ir turi daugiau baltų taškelių tuo grybas laikomas geresnės kokybės.
 
​
Kreivabudės

Kreivabudei ūkyje yra sukurtos geros auginimo sąlygos: vėsios grindys, natūralus apšvietimas ir ventiliacija. Kreivabudė auginama natūralaus šiaudo briketuose, kuriuos sudaro pagrinde žieminiai kviečiai. Ūkininkas pats žaliavą presuoja į šiuos briketus. Į kiekvieną briketą įterpiama apie 3% grybienos. Per 3-4 savaites grybiena pilnai užkariauja visą briketą. Kuo baltesnis briketas tuo geresnė yra jo kokybė. Vientisa balta spalva rodo, kad nėra jokių konkurentų, o tik pilnai kreivabudės grybas. Vienas briketas sveria apie 10 kg ir vidutiniškai užaugina apie 2,5 kg kreivabudžių.


Rožinės ir citrininės kreivabudės
​
Rožinė ir citrininė kreivabudė yra agresyvesnis grybas nei pilkoji. Ji daug greičiau dauginasi ir labai aktyviai "užkariauja" naujus plotus. Šių grybų sportų galima rasti įvairiausiose vietose, vėdinimo įrenginiuose ir pan.
Šiitake grybai ant ąžuolo drožlių kubiliukų
Šiitake grybai auga ant ąžuolo drožlių
Kreivabudžių auginimo vieta - natūralaus šiaudo briketai
Kreivabudžių auginimo vieta - natūralaus šiaudo briketai
Rožinės kreivabudės
Rožinės kreivabudės
Citrininės kreivabudės
Citrininės kreivabudės


​Įvairūs patarimai

  • Shitake grybai garsėja savo mėsišku pobūdžiu, todėl galime pakeisti jais mėsą daugelyje patiekalų. Jie suteikia puikų skonį sriuboms, naudojami kaip skanus garnyras, kaip mėsa ar sumaišyti su keptomis daržovėmis.
  • Apskritai yra idealu grybieną susmulkinti (iki piure arba per mėsmalę) ir naudoti kaip pagardą, patiekalo sudėties praturtinimui.
  • Kreivabudės puikiai pakeičia mėsą, todėl jas galima dėti į mėsainius vietoj mėsos.
  • Rekomenduojama, kad grybai sudarytų apie 1/10 (vieną dešimtadalį) mūsų maisto raciono.
  • Jeigu norite sužinoti ar nesate alergiški grybams, tai paimkite žalio grybo gabaliuką arba pagaminto patiekalo gabaliuką ir šiek tiek patrinkite į vidinę lupos pusę. Jei nėra paraudimo, papulių, pustulių ar kitokių pakitimų gleivinėje, tai produktas yra saugus valgyti.
  • Rožinė kreivabudė turi riešutų skonio. Citrininė kreivabudė yra saldesnė. Ūkininkas jas taip pat vadina biskvitinėmis.


Paragaukite Merkio™ produktų

Picture

  • Merkio™ produktus augina kruopščiai atrinkti Lietuvos ūkininkai.
  • Auginami švariai ir atsakingai.
  • Ruošiami tik pagal išankstinius užsakymus, todėl visada pristatomi švieži.
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Produktai
    • Skani dovana
    • Žuvis >
      • Krevetės
      • Šamas >
        • Skrostas šamas
        • Karštai rūkytas šamas >
          • Šamo pjaustymas
        • Šamo filė
      • Upėtakis >
        • Upėtakio filė
      • Eršketas
      • Karpis
      • Karštai rūkytas ungurys
      • Tilapija
    • Mėsa >
      • Veršiena
      • Ėriena
      • Elniena
      • Triušiena
      • Kalakutiena
      • Jautiena
      • Kiauliena
      • Viščiukas broileris
      • Sraigės
      • Marinuota mėsa
      • Įv. mėsos gaminiai
      • Žąsiena
    • Pieno produktai >
      • Įvairūs
      • Brandinti fermentiniai sūriai
      • Brandintas avies pieno sūris
    • Sezoninės uogos ir daržovės >
      • Smidrai
      • Šilauogės
      • Braškės
      • Šilkmedžio uogos
      • Medlievos uogos
    • Bakalėja >
      • Sultiniai
      • Linų sėmenų aliejus
      • Grikiai
    • Kiti produktai >
      • Pagardai, marinatai
      • Riešutų užtepai
      • Kibinai
      • Švieži pesto padažai ir kt.
      • Saldumynai
      • Paruoštukai, desertai
      • Grybai
    • Dovanų kuponas
  • Receptai
    • Šamo receptai
    • Upėtakio receptai
    • Elnienos receptai
    • Ėrienos receptai
    • Jautienos receptai
    • Triušienos receptai
    • Vištienos receptai
    • Tilapijų receptai
    • Grikių receptai
    • Smidrų receptai
    • Grybų receptai
  • Straipsniai
  • Apie mus
  • UŽSAKYTI per Pilnaspuodas.lt