Smidrai - vertinga pavasario daržovė
Kuo naudingi smidrai?Smidrai pasaulyje labiau žinomi šparagų vardu (angl. asparagus). Neturi nieko bendra su šparaginėmis pupelėmis. Lietuvoje nuo seno smidrai auginami darželiuose, kaip gėlė, tačiau kaip daržovė dar tik atrandama gurmanų.
Smidrai - viena geriausių maistine verte subalansuotų daržovių. Smidrai yra žalieji. Ši rūšis pasirinkta ne atsitiktinai. Kitaip nei baltieji smidrai, žalieji turi daugiau naudingų medžiagų. Žaliųjų smidrų skonis geresnis, švelnesnis negu baltųjų. |
Kur ir kaip auginami smidrai?
Smidrus Ukmergės rajone augina Sakalauskų šeima. Ūkis ekologinis, sertifikuotas. Sakalauskai jau nuo 2000 metų užsiima žemdirbyste ir yra sukaupę daug patirties, tad žmonėms užaugina tik aukščiausios kokybės derlių.
Smidrų derlius pradedamas imti tik po 3-4 metų. Ši daržovė ankstyva ir dera tik 6 savaites. Per naktį gali užaugti iki 10 cm, todėl derlių reikia greitai nuskinti, nes gali peraugti. Smidrai nuskinami iš vakaro, žinant tikslų užsakymų skaičių, o jau kitą dieną pristatomi žmonėms. Po 6 savaičių derliaus ūgliai nebeskinami, nes praranda skonį ir maistines savybes. Leidžiama jiems užaugti, kad prikauptų vertingų medžiagų ir pasiruoštų žiemai. Kitąmet smidrų šakniastiebiai būna sutvirtėję ir daigina storesnius ūglius.
Smidrų derlius pradedamas imti tik po 3-4 metų. Ši daržovė ankstyva ir dera tik 6 savaites. Per naktį gali užaugti iki 10 cm, todėl derlių reikia greitai nuskinti, nes gali peraugti. Smidrai nuskinami iš vakaro, žinant tikslų užsakymų skaičių, o jau kitą dieną pristatomi žmonėms. Po 6 savaičių derliaus ūgliai nebeskinami, nes praranda skonį ir maistines savybes. Leidžiama jiems užaugti, kad prikauptų vertingų medžiagų ir pasiruoštų žiemai. Kitąmet smidrų šakniastiebiai būna sutvirtėję ir daigina storesnius ūglius.
ParuošimasSmidrų ūglių apačios atsargiai nulupamos (viršūnėlės neliečiamos). Jeigu virsite iškart (šviežius), tada galite visai nelupti, įvertinkite pagal kietumą. Verdami 3-4 min. Į vandenį galima įberti druskos, įspausti citrinos ar šlakelį vyno acto - pagal skonį. Svarbu nepervirti! Galima ruošti garuose arba kepti.
Jeigu norite, apvirtus smidrus galite apkelti alyvuogių aliejuje arba svieste. Galima patiekti vienus arba kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo. Atskleiskite savo fantaziją - išbandykite smidrus ruošdami įvairius patiekalus. Ši daržovė dera praktiškai su viskuo, eksperimentuokite! |
Parduodama ryšulėliuose
|
Laikymo sąlygos
Laikyti šaldytuve nuo 0 iki +6 C temperatūroje, pamerkti kotelių apačias į truputį vandens. Galima laikyti suvyniotus į drėgną švarų popierių. Rekomenduojame suvartoti per savaitę.
Keletas patarimųInformuojame:
Smidruose yra nekenksmingų organinių sieros junginių, kurie virškinant suskaidomi ir turi specifinį kvapą. Patenka į šlapimą vos per 15-30 minučių po smidrų suvalgymo. Neišsigąskite nemalonaus kvapo, jei toks atsirastų.
|