Merkio™ produktai
  • Produktai
    • Skani dovana
    • Žuvis >
      • Krevetės
      • Šamas >
        • Skrostas šamas
        • Karštai rūkytas šamas >
          • Šamo pjaustymas
        • Šamo filė
      • Upėtakis >
        • Upėtakio filė
      • Eršketas
      • Karpis
      • Karštai rūkytas ungurys
      • Tilapija
    • Mėsa >
      • Veršiena
      • Ėriena
      • Elniena
      • Triušiena
      • Kalakutiena
      • Jautiena
      • Kiauliena
      • Viščiukas broileris
      • Sraigės
      • Marinuota mėsa
      • Įv. mėsos gaminiai
      • Žąsiena
    • Pieno produktai >
      • Įvairūs
      • Brandinti fermentiniai sūriai
      • Brandintas avies pieno sūris
    • Sezoninės uogos ir daržovės >
      • Smidrai
      • Šilauogės
      • Braškės
      • Šilkmedžio uogos
      • Medlievos uogos
    • Bakalėja >
      • Sultiniai
      • Linų sėmenų aliejus
      • Grikiai
    • Kiti produktai >
      • Pagardai, marinatai
      • Riešutų užtepai
      • Kibinai
      • Švieži pesto padažai ir kt.
      • Saldumynai
      • Paruoštukai, desertai
      • Grybai
    • Dovanų kuponas
  • Receptai
    • Šamo receptai
    • Upėtakio receptai
    • Elnienos receptai
    • Ėrienos receptai
    • Jautienos receptai
    • Triušienos receptai
    • Vištienos receptai
    • Tilapijų receptai
    • Grikių receptai
    • Smidrų receptai
    • Grybų receptai
  • Straipsniai
  • Apie mus
  • UŽSAKYTI per Pilnaspuodas.lt

Smidrai - vertinga pavasario daržovė

  • Užauginta ekologiniame Lietuvos ūkyje.
  • Labai vertinga pavasario daržovė. Pirmoji lauko ​daržovė.
  • Priklauso delikatesinių daržovių grupei.
  • Unikalus, su niekuo nesulyginamas skonis bei nuostabus aromatas.
  • Derlius imamas pavasarį, tik 6 savaites.
  • Skinami iš vakaro, pagal išankstinius užsakymus, todėl visada pristatomi švieži.

Kuo naudingi smidrai?

Smidrai pasaulyje labiau žinomi šparagų vardu (angl. asparagus). Neturi nieko bendra su šparaginėmis pupelėmis. Lietuvoje nuo seno smidrai auginami darželiuose, kaip gėlė, tačiau kaip daržovė dar tik atrandama gurmanų.

Smidrai - viena geriausių maistine verte subalansuotų daržovių. Smidrai yra žalieji. Ši rūšis pasirinkta ne atsitiktinai. Kitaip nei baltieji smidrai, žalieji turi daugiau naudingų medžiagų. Žaliųjų smidrų skonis geresnis, švelnesnis negu baltųjų.
Ekologiški smidrai
Ekologiški smidrai
Užsakyti

Kur ir kaip auginami smidrai?

Smidrus Ukmergės rajone augina Sakalauskų šeima. Ūkis ekologinis, sertifikuotas. Sakalauskai jau nuo 2000 metų užsiima žemdirbyste ir yra sukaupę daug patirties, tad žmonėms užaugina tik aukščiausios kokybės derlių.

Smidrų derlius pradedamas imti tik po 3-4 metų. Ši daržovė ankstyva ir dera tik 6 savaites. Per naktį gali užaugti iki 10 cm, todėl derlių reikia greitai nuskinti, nes gali peraugti. Smidrai nuskinami iš vakaro, žinant tikslų užsakymų skaičių, o jau kitą dieną pristatomi žmonėms. Po 6 savaičių derliaus ūgliai nebeskinami, nes praranda skonį ir maistines savybes. Leidžiama jiems užaugti, kad prikauptų vertingų medžiagų ir pasiruoštų žiemai. Kitąmet smidrų šakniastiebiai būna sutvirtėję ir daigina storesnius ūglius.
Smidrų ūkis
Sakalauskų šeima
Smidrų ūkis
Ekologinis Sakalauskų šeimos ūkis
Smidrų ūkis
Pirmieji besikalantys smidrų ūgliai

Paruošimas

Smidrų ūglių apačios atsargiai nulupamos (viršūnėlės neliečiamos). Jeigu virsite iškart (šviežius), tada galite visai nelupti, įvertinkite pagal kietumą. Verdami 3-4 min. Į vandenį galima įberti druskos, įspausti citrinos ar šlakelį vyno acto - pagal skonį. Svarbu nepervirti! Galima ruošti garuose arba kepti.

Jeigu norite, apvirtus smidrus galite apkelti alyvuogių aliejuje arba svieste. Galima patiekti vienus arba kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo. Atskleiskite savo fantaziją - išbandykite smidrus ruošdami įvairius patiekalus. Ši daržovė dera praktiškai su viskuo, eksperimentuokite!

Picture
Parduodama ryšulėliuose

Laikymo sąlygos

Laikyti šaldytuve nuo 0 iki +6 C temperatūroje, pamerkti kotelių apačias į truputį vandens. Galima laikyti suvyniotus į drėgną švarų popierių. Rekomenduojame suvartoti per savaitę.

Keletas patarimų

Informuojame: 
Smidruose yra nekenksmingų organinių sieros junginių, kurie virškinant suskaidomi ir turi specifinį kvapą. Patenka į šlapimą vos per 15-30 minučių po smidrų suvalgymo. Neišsigąskite nemalonaus kvapo, jei toks atsirastų.
  • Didesnių smidrų apačias paskuskite, nes jų žievelė gali būti kietoka.
  • Rekomenduojame virti stačius, kad vanduo apsemtų tik drūtgalius. Apačios suminkštės, o ypač vertingos viršūnėlės bus tik patroškintos garuose. Išsaugosite daugiau vitaminų.
  • Išvirtas daržoves rekomenduojame perlieti šaltu vandeniu, taip bus išsaugota spalva, smidrai išliks traškūs.
  • Smidrai greitai praranda savo maistines ir skonines savybes, silpnėja kvapas, todėl rekomenduojame vartoti šviežius.
  • Smidrų skonis puikus, todėl patiekalai turi būti paprasti, neužgožti prieskonių gausos.

Receptai

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture


Paragaukite Merkio™ produktų

Picture

  • Merkio™ produktus augina kruopščiai atrinkti Lietuvos ūkininkai.
  • Auginami švariai ir atsakingai.
  • Ruošiami tik pagal išankstinius užsakymus, todėl visada pristatomi švieži.
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Produktai
    • Skani dovana
    • Žuvis >
      • Krevetės
      • Šamas >
        • Skrostas šamas
        • Karštai rūkytas šamas >
          • Šamo pjaustymas
        • Šamo filė
      • Upėtakis >
        • Upėtakio filė
      • Eršketas
      • Karpis
      • Karštai rūkytas ungurys
      • Tilapija
    • Mėsa >
      • Veršiena
      • Ėriena
      • Elniena
      • Triušiena
      • Kalakutiena
      • Jautiena
      • Kiauliena
      • Viščiukas broileris
      • Sraigės
      • Marinuota mėsa
      • Įv. mėsos gaminiai
      • Žąsiena
    • Pieno produktai >
      • Įvairūs
      • Brandinti fermentiniai sūriai
      • Brandintas avies pieno sūris
    • Sezoninės uogos ir daržovės >
      • Smidrai
      • Šilauogės
      • Braškės
      • Šilkmedžio uogos
      • Medlievos uogos
    • Bakalėja >
      • Sultiniai
      • Linų sėmenų aliejus
      • Grikiai
    • Kiti produktai >
      • Pagardai, marinatai
      • Riešutų užtepai
      • Kibinai
      • Švieži pesto padažai ir kt.
      • Saldumynai
      • Paruoštukai, desertai
      • Grybai
    • Dovanų kuponas
  • Receptai
    • Šamo receptai
    • Upėtakio receptai
    • Elnienos receptai
    • Ėrienos receptai
    • Jautienos receptai
    • Triušienos receptai
    • Vištienos receptai
    • Tilapijų receptai
    • Grikių receptai
    • Smidrų receptai
    • Grybų receptai
  • Straipsniai
  • Apie mus
  • UŽSAKYTI per Pilnaspuodas.lt