Merkio™ produktai
  • Produktai
    • Skani dovana
    • Žuvis >
      • Krevetės
      • Šamas >
        • Skrostas šamas
        • Karštai rūkytas šamas >
          • Šamo pjaustymas
        • Šamo filė
      • Upėtakis >
        • Upėtakio filė
      • Eršketas
      • Karpis
      • Karštai rūkytas ungurys
      • Tilapija
    • Mėsa >
      • Veršiena
      • Ėriena
      • Elniena
      • Triušiena
      • Kalakutiena
      • Jautiena
      • Kiauliena
      • Viščiukas broileris
      • Sraigės
      • Marinuota mėsa
      • Įv. mėsos gaminiai
      • Žąsiena
    • Pieno produktai >
      • Įvairūs
      • Brandinti fermentiniai sūriai
      • Brandintas avies pieno sūris
    • Sezoninės uogos ir daržovės >
      • Smidrai
      • Šilauogės
      • Braškės
      • Šilkmedžio uogos
      • Medlievos uogos
    • Bakalėja >
      • Sultiniai
      • Linų sėmenų aliejus
      • Grikiai
    • Kiti produktai >
      • Pagardai, marinatai
      • Riešutų užtepai
      • Kibinai
      • Švieži pesto padažai ir kt.
      • Saldumynai
      • Paruoštukai, desertai
      • Grybai
    • Dovanų kuponas
  • Receptai
    • Šamo receptai
    • Upėtakio receptai
    • Elnienos receptai
    • Ėrienos receptai
    • Jautienos receptai
    • Triušienos receptai
    • Vištienos receptai
    • Tilapijų receptai
    • Grikių receptai
    • Smidrų receptai
    • Grybų receptai
  • Straipsniai
  • Apie mus
  • UŽSAKYTI per Pilnaspuodas.lt

Medlievos uogos - vertos būti iš naujo atrastos

  • Užauginta Lietuvos ūkyje.
  • Sezonas trunka vos 2-3 savaites. Uogos priklausomai nuo oro sąlygų noksta birželio pabaigoje - liepos pradžioje.
  • Ypač daug turi mangano ir geležies bei didelį kiekį antioksidantų. 
  • Uogos skoniu ir savybėmis labai panašios į mėlynes bei šilauoges.
  • Padeda sergant kai kuriomis kraujagyslių bei virškinamojo trakto ligomis.
  • Dėl didelio kiekio fenolinių junginių, uogos turi priešuždegiminių savybių.
  • Indėnai uogų dėdavo į vytintą mėsą, nes jos veikia  kaip konservantas ir suteikia prieskonį.
  • Vaisiai valgomi švieži, džiovinti arba perdirbti. Iš jų gaminamos sultys, drebučiai, džemas, pastilės, kompotas, uogienės, vynas.
  • Šviežias uogas galima išlaikyti 2-3 dienas, o šaldytuve 0 laipsn. C temperatūroje - kur kas ilgiau.
Medlievos uogos
Medlievos uogos
Užsakyti

Kas yra medlieva?

Medlieva - erškėtinių šeimos, obelinių pošeimio krūmas arba neaukštas medis. Liaudiškai vadinama amelianka, ameliankiu, rusiškai - irga, angliškai - Amelanchier, Saskatoons.
Medlievos Lietuvoje nuo seno auginamos soduose, parkuose, sodybose, o respublikos rytinėje ir ypač vakarinėje dalyje yra sulaukėjusių, augančių miškuose. Vietomis jos sudaro nemažus sąžalynus.
Medlieva mėgstama daugelio sodininkų, nes žiemą ištverminga, nereikli, atspari ligoms ir kenkėjams. Kasmet gausiai dera, uogos saldžios

Kuo naudingos medlievos uogos?

Medlieva turi ir gydomųjų savybių, padeda sergant kai kuriomis kraujagyslių bei virškinamojo trakto ligomis. Uogos vartojamos kaip sutraukiantis vaistas, o jų nuoviras - sergant stomatitu ar angina burnai skalauti. Uogose yra beta sitasterino, turinčio antisklerotinių savybių. Nustatyta, kad kanadinės medlievos žiedų trauktinė ir antpilas tonizuoja širdį ir mažina arterinį kraujospūdį.
Vaisiuose yra askorbinės rūgšties, antocianų, katechinų, rauginių ir dažančiųjų medžiagų, pektinų, vitamino B2, vitamino P, organinių rūgščių (daugiausia obuolių).

Kur ir kaip auginamos medlievos uogos?

Medlievos auga Kauno rajone. Ūkininkas šiuo metu yra apsodinęs 1 hektaro plotą. Krūmai pasodinti prieš 2014-2016 metais ir 2017 metais jau davė pirmąjį derlių. Derlius kiekvienais metais didėja, o krūmai gali derėti 50-70 metų. Šias uogas labai mėgsta paukščiai, todėl krūmai dengiami tinklu.
Medlieva
Medlieva
Priskintos medlievos uogos
Priskintos medlievos uogos
Nokstančios medlievos uogos ant krūmo
Nokstančios medlievos uogos ant krūmo

Keletas receptų

Medlievos uogų uogienė
1 kg medlievos uogų. 400-500 g cukraus, 1 stiklinė vandens, 1 g citrinos rūgšties.
Vaisius perrenkame, pašaliname vaiskočius, nuplauname. Leidžiame vandeniui nuvarvėti ir supilame į karštą cukraus sirupą. Masę užviriname ir ant silpnos ugnies paviriname 5-7 minutes, paskui nukeliame nuo kaitros ir leidžiame pastovėti 8 valandas. Pastovėjusią uogienę baigiame virti. Baigiant virti, įberiame truputį citrinos rūgšties. Išvirusią uogienę atvėsiname ir supilame į stiklainius.
Medlievos uogų uogienė
Medlievos uogų uogienė
Medlievos uogų kompotas
1 kg medlievos uogų, 300-350 g cukraus, 1 l vandens.
Perrenkame ir šaltu vandeniu nuplauname medlievos uogas (neprinokusias - 2-3 min. blanširuojame 95-100 °C vandenyje). Dedame į paruoštus stiklainius, užpilame karštu cukraus sirupu ir pasterizuojame 85 °C temperatūroje: pusės litro stiklainius - 10 min., litro - 15 min. arba atitinkamai sterilizuojame 3 ir 5 minutes verdančiame vandenyje.

​Medlievos uogų sultys
Prinokusias medlievos uogas išdėliojame ant popieriaus arba faneros 2-3 cm. sluoksniu ir palaikome 5-8 dienas kambario temperatūroje, tamsoje. Iš palaikytų uogų lengviau išsispaus sultys, jos bus saldesnės bei aromatingesnės. Medlievos uogas nuplauname, sumaigome mediniu grūstuvu arba susmulkiname mikseriu, išspaudžiame sultis. Jas pakaitiname iki 85 °C temperatūros, supilame į karštus sterilius butelius arba pasterizuojame ir užkemšame.


Paragaukite Merkio™ produktų

Picture

  • Merkio™ produktus augina kruopščiai atrinkti Lietuvos ūkininkai.
  • Auginami švariai ir atsakingai.
  • Ruošiami tik pagal išankstinius užsakymus, todėl visada pristatomi švieži.
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Produktai
    • Skani dovana
    • Žuvis >
      • Krevetės
      • Šamas >
        • Skrostas šamas
        • Karštai rūkytas šamas >
          • Šamo pjaustymas
        • Šamo filė
      • Upėtakis >
        • Upėtakio filė
      • Eršketas
      • Karpis
      • Karštai rūkytas ungurys
      • Tilapija
    • Mėsa >
      • Veršiena
      • Ėriena
      • Elniena
      • Triušiena
      • Kalakutiena
      • Jautiena
      • Kiauliena
      • Viščiukas broileris
      • Sraigės
      • Marinuota mėsa
      • Įv. mėsos gaminiai
      • Žąsiena
    • Pieno produktai >
      • Įvairūs
      • Brandinti fermentiniai sūriai
      • Brandintas avies pieno sūris
    • Sezoninės uogos ir daržovės >
      • Smidrai
      • Šilauogės
      • Braškės
      • Šilkmedžio uogos
      • Medlievos uogos
    • Bakalėja >
      • Sultiniai
      • Linų sėmenų aliejus
      • Grikiai
    • Kiti produktai >
      • Pagardai, marinatai
      • Riešutų užtepai
      • Kibinai
      • Švieži pesto padažai ir kt.
      • Saldumynai
      • Paruoštukai, desertai
      • Grybai
    • Dovanų kuponas
  • Receptai
    • Šamo receptai
    • Upėtakio receptai
    • Elnienos receptai
    • Ėrienos receptai
    • Jautienos receptai
    • Triušienos receptai
    • Vištienos receptai
    • Tilapijų receptai
    • Grikių receptai
    • Smidrų receptai
    • Grybų receptai
  • Straipsniai
  • Apie mus
  • UŽSAKYTI per Pilnaspuodas.lt