Medlievos uogos - vertos būti iš naujo atrastos
|
Kas yra medlieva?
Medlieva - erškėtinių šeimos, obelinių pošeimio krūmas arba neaukštas medis. Liaudiškai vadinama amelianka, ameliankiu, rusiškai - irga, angliškai - Amelanchier, Saskatoons.
Medlievos Lietuvoje nuo seno auginamos soduose, parkuose, sodybose, o respublikos rytinėje ir ypač vakarinėje dalyje yra sulaukėjusių, augančių miškuose. Vietomis jos sudaro nemažus sąžalynus. Medlieva mėgstama daugelio sodininkų, nes žiemą ištverminga, nereikli, atspari ligoms ir kenkėjams. Kasmet gausiai dera, uogos saldžios Kuo naudingos medlievos uogos?Medlieva turi ir gydomųjų savybių, padeda sergant kai kuriomis kraujagyslių bei virškinamojo trakto ligomis. Uogos vartojamos kaip sutraukiantis vaistas, o jų nuoviras - sergant stomatitu ar angina burnai skalauti. Uogose yra beta sitasterino, turinčio antisklerotinių savybių. Nustatyta, kad kanadinės medlievos žiedų trauktinė ir antpilas tonizuoja širdį ir mažina arterinį kraujospūdį.
Vaisiuose yra askorbinės rūgšties, antocianų, katechinų, rauginių ir dažančiųjų medžiagų, pektinų, vitamino B2, vitamino P, organinių rūgščių (daugiausia obuolių). Kur ir kaip auginamos medlievos uogos?Medlievos auga Kauno rajone. Ūkininkas šiuo metu yra apsodinęs 1 hektaro plotą. Krūmai pasodinti prieš 2014-2016 metais ir 2017 metais jau davė pirmąjį derlių. Derlius kiekvienais metais didėja, o krūmai gali derėti 50-70 metų. Šias uogas labai mėgsta paukščiai, todėl krūmai dengiami tinklu.
|
Keletas receptų
Medlievos uogų uogienė
1 kg medlievos uogų. 400-500 g cukraus, 1 stiklinė vandens, 1 g citrinos rūgšties. Vaisius perrenkame, pašaliname vaiskočius, nuplauname. Leidžiame vandeniui nuvarvėti ir supilame į karštą cukraus sirupą. Masę užviriname ir ant silpnos ugnies paviriname 5-7 minutes, paskui nukeliame nuo kaitros ir leidžiame pastovėti 8 valandas. Pastovėjusią uogienę baigiame virti. Baigiant virti, įberiame truputį citrinos rūgšties. Išvirusią uogienę atvėsiname ir supilame į stiklainius. |
Medlievos uogų kompotas
1 kg medlievos uogų, 300-350 g cukraus, 1 l vandens.
Perrenkame ir šaltu vandeniu nuplauname medlievos uogas (neprinokusias - 2-3 min. blanširuojame 95-100 °C vandenyje). Dedame į paruoštus stiklainius, užpilame karštu cukraus sirupu ir pasterizuojame 85 °C temperatūroje: pusės litro stiklainius - 10 min., litro - 15 min. arba atitinkamai sterilizuojame 3 ir 5 minutes verdančiame vandenyje.
Medlievos uogų sultys
Prinokusias medlievos uogas išdėliojame ant popieriaus arba faneros 2-3 cm. sluoksniu ir palaikome 5-8 dienas kambario temperatūroje, tamsoje. Iš palaikytų uogų lengviau išsispaus sultys, jos bus saldesnės bei aromatingesnės. Medlievos uogas nuplauname, sumaigome mediniu grūstuvu arba susmulkiname mikseriu, išspaudžiame sultis. Jas pakaitiname iki 85 °C temperatūros, supilame į karštus sterilius butelius arba pasterizuojame ir užkemšame.
1 kg medlievos uogų, 300-350 g cukraus, 1 l vandens.
Perrenkame ir šaltu vandeniu nuplauname medlievos uogas (neprinokusias - 2-3 min. blanširuojame 95-100 °C vandenyje). Dedame į paruoštus stiklainius, užpilame karštu cukraus sirupu ir pasterizuojame 85 °C temperatūroje: pusės litro stiklainius - 10 min., litro - 15 min. arba atitinkamai sterilizuojame 3 ir 5 minutes verdančiame vandenyje.
Medlievos uogų sultys
Prinokusias medlievos uogas išdėliojame ant popieriaus arba faneros 2-3 cm. sluoksniu ir palaikome 5-8 dienas kambario temperatūroje, tamsoje. Iš palaikytų uogų lengviau išsispaus sultys, jos bus saldesnės bei aromatingesnės. Medlievos uogas nuplauname, sumaigome mediniu grūstuvu arba susmulkiname mikseriu, išspaudžiame sultis. Jas pakaitiname iki 85 °C temperatūros, supilame į karštus sterilius butelius arba pasterizuojame ir užkemšame.