Merkio™ produktai
  • Produktai
    • Skani dovana
    • Žuvis >
      • Krevetės
      • Šamas >
        • Skrostas šamas
        • Karštai rūkytas šamas >
          • Šamo pjaustymas
        • Šamo filė
      • Upėtakis >
        • Upėtakio filė
      • Eršketas
      • Karpis
      • Karštai rūkytas ungurys
      • Tilapija
    • Mėsa >
      • Veršiena
      • Ėriena
      • Elniena
      • Triušiena
      • Kalakutiena
      • Jautiena
      • Kiauliena
      • Viščiukas broileris
      • Sraigės
      • Marinuota mėsa
      • Įv. mėsos gaminiai
      • Žąsiena
    • Pieno produktai >
      • Įvairūs
      • Brandinti fermentiniai sūriai
      • Brandintas avies pieno sūris
    • Sezoninės uogos ir daržovės >
      • Smidrai
      • Šilauogės
      • Braškės
      • Šilkmedžio uogos
      • Medlievos uogos
    • Bakalėja >
      • Sultiniai
      • Linų sėmenų aliejus
      • Grikiai
    • Kiti produktai >
      • Pagardai, marinatai
      • Riešutų užtepai
      • Kibinai
      • Švieži pesto padažai ir kt.
      • Saldumynai
      • Paruoštukai, desertai
      • Grybai
    • Dovanų kuponas
  • Receptai
    • Šamo receptai
    • Upėtakio receptai
    • Elnienos receptai
    • Ėrienos receptai
    • Jautienos receptai
    • Triušienos receptai
    • Vištienos receptai
    • Tilapijų receptai
    • Grikių receptai
    • Smidrų receptai
    • Grybų receptai
  • Straipsniai
  • Apie mus
  • UŽSAKYTI per Pilnaspuodas.lt

Grikiai (žali) - saldesni ir maistingesni!

  Norite naudingo sveikatai produkto? 
  Tuomet rinkitės grikius, nes:
  • Jums siūlome išlukštentus, tačiau termiškai neapdorotus grikius. Jų kruopos nėra pakepintos, todėl yra šviesios spalvos ir puikiai tinka žaliavalgiams. Neapdorotos grikių kruopos yra trapesnės ir jas galima valgyti netgi žalias, kaip riešutus;
  • Nekepintos grikių kruopos yra ne tik šviesesnės, bet ir saldesnio, švelnesnio skonio, negu Jums įprastos pakepintos;
  • Grikiai yra nukuliami po pirmųjų šalnų, o vėliau išgliaudomi be skrudinimo. Tokių grikių gaunama žymiai mažiau, nes daug jų sutrupa;
  • Grikiai yra Lietuvoje užaugintas produktas.
Picture
Gyvo grūdo grikiai
Gyvo grūdo žali grikiai.
Grynasis kiekis 1 kg.
Laikyti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje.
Kilmės šalis: Lietuva.
​Paruošimo būdas: nuplovus virti apie 15 minučių. Galima sudaiginti arba valgyti žalius.
Užsakyti
Keletas patarimų apie grikius:
  • Jei grikius virsite, prieš tai juos gerai perplaukite po šaltu tekančiu vandeniu. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad žali grikiai išverda šiek tiek greičiau, nei skrudinti;
  • Sveikų, sočių ir šiek tiek kitokių pusryčių receptas: įsiberkite visai žalių grikių į jogurtą, sumaišykite ir pusryčiaukite;
  • Žalius grikius galite sudaiginti. Sudygusių grikių skonis ir kvapas primena žemės riešutus. Juos reikėtų mirkyti vandenyje 15-20 minučių (nemirkykite ilgiau, nes gali sugesti), o grikiai sudygsta per 1-1,5 dienų. Patikrinti drėgmę ir skalauti juos yra rekomenduojama kas 12 valandų. Yra daug daiginimo būdų, bet mums labiausiai patiko daiginimas savo pasidarytoje daigykloje, apie tai plačiau galite pasiskaityti www.zaliavalgiai.lt
  • Daigintus grikius galima dėti į salotas, sriubas ar net pasidaryti skanią, sveiką ir sočią košę ("smoothie"), daiginti grikiai sumalami su bananu, braškėmis ir saujele špinatų.

Grikių nauda Jums: 
  • grikių kruopos ilgam užsilaiko skrandyje, taigi ir ilgam užtikrina sotumo jausmą;
  • Tai yra labai maistingas, bet mažai riebalų ir cukrų turintis produktas.
Lietuvos laukai, kuriuose auga grikiai. Po pirmųjų šalnų jie nukulami, o vėliau išgliaudomi be skrudinimo. Tokių grikių gaunama žymiai mažiau, nes daug jų sutrupa.
Picture
Picture
Grikiai su žalumynais ir brokoliais
Picture
Paruošimas:
Beveik visiškai nesiskiria nuo pakepintų grikių. Grikius gerai perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, tada tiesiog užpilkite vandeniu iš vakaro arba virkite ant silpnos ugnies 15-20 min. dvigubai didesniame kiekyje vandens, nei įbėrėte kruopų. Galite prieš tai šiek tiek pakepinti keptuvėje - atsiras riešutų prieskonis. O toliau galite improvizuoti. Idėjų rasite nuotraukose ir receptuose.
Nuotraukos ir receptai: buckwheathealth.wordpress.com, gourmettraveller.com.au


​Video, kaip sudaiginti grikių kruopas

Kokia grikių biologinė vertė?

Picture
Šaltinis: Canadian Special Crops Association


​​Paragaukite Merkio™ produktų

Picture

  • Merkio™ produktus augina kruopščiai atrinkti Lietuvos ūkininkai.
  • Auginami švariai ir atsakingai.
  • Ruošiami tik pagal išankstinius užsakymus, todėl visada pristatomi švieži.
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Produktai
    • Skani dovana
    • Žuvis >
      • Krevetės
      • Šamas >
        • Skrostas šamas
        • Karštai rūkytas šamas >
          • Šamo pjaustymas
        • Šamo filė
      • Upėtakis >
        • Upėtakio filė
      • Eršketas
      • Karpis
      • Karštai rūkytas ungurys
      • Tilapija
    • Mėsa >
      • Veršiena
      • Ėriena
      • Elniena
      • Triušiena
      • Kalakutiena
      • Jautiena
      • Kiauliena
      • Viščiukas broileris
      • Sraigės
      • Marinuota mėsa
      • Įv. mėsos gaminiai
      • Žąsiena
    • Pieno produktai >
      • Įvairūs
      • Brandinti fermentiniai sūriai
      • Brandintas avies pieno sūris
    • Sezoninės uogos ir daržovės >
      • Smidrai
      • Šilauogės
      • Braškės
      • Šilkmedžio uogos
      • Medlievos uogos
    • Bakalėja >
      • Sultiniai
      • Linų sėmenų aliejus
      • Grikiai
    • Kiti produktai >
      • Pagardai, marinatai
      • Riešutų užtepai
      • Kibinai
      • Švieži pesto padažai ir kt.
      • Saldumynai
      • Paruoštukai, desertai
      • Grybai
    • Dovanų kuponas
  • Receptai
    • Šamo receptai
    • Upėtakio receptai
    • Elnienos receptai
    • Ėrienos receptai
    • Jautienos receptai
    • Triušienos receptai
    • Vištienos receptai
    • Tilapijų receptai
    • Grikių receptai
    • Smidrų receptai
    • Grybų receptai
  • Straipsniai
  • Apie mus
  • UŽSAKYTI per Pilnaspuodas.lt