Ėriena iš ekologinio ūkio
|
Produkto informacija:
- Kainas ir ėrienos asortimentą žiūrėti e-parduotuvėje;
- Gimė: Lietuva, auginta: Lietuva, paskersta: Lietuva;
- Laikyti nuo 0 iki +6 ºC temperatūroje;
- Sudedamosios dalys: ėriena iš ekologinio ūkio;
- Supakuota vakuume;
- Rekomenduojame prieš vartojimą produktą nuplauti, gerai termiškai apdoroti.
Kodėl naudinga valgyti ėrieną?
Lietuvoje ėrienos ar avienos suvartojama labai mažai, tačiau mitybos specialistai pataria dažniau įtraukti šią ypač vertingą mėsą į savo šeimos mitybą.
Dietologai teigia, kad ėriena - geležies, karotino, fosforo, vario, cinko ir seleno šaltinis. Nesotieji riebalai, vertingi žmogaus organizmui, sudaro daugiau nei pusę ėrienoje esančių riebalų. Šią mėsą puikiai įsisavina mūsų organizmas. Ėrieną renkasi ir alergiški žmonės. Joje labai mažai cholesterolio, todėl žmonės, kurie vartoja ėrieną vietoj riebios mėsos, pavyzdžiui, kiaulienos, rečiau serga ateroskleroze ar kitomis širdies ir kraujagyslių ligomis.
Dietologai teigia, kad ėriena - geležies, karotino, fosforo, vario, cinko ir seleno šaltinis. Nesotieji riebalai, vertingi žmogaus organizmui, sudaro daugiau nei pusę ėrienoje esančių riebalų. Šią mėsą puikiai įsisavina mūsų organizmas. Ėrieną renkasi ir alergiški žmonės. Joje labai mažai cholesterolio, todėl žmonės, kurie vartoja ėrieną vietoj riebios mėsos, pavyzdžiui, kiaulienos, rečiau serga ateroskleroze ar kitomis širdies ir kraujagyslių ligomis.
Kuo skiriasi ėriena nuo avienos?
Ėriena - jaunų avių, iki 12 mėnesių, mėsa. Ėriena daug vertingesnė: liesesnė, minkštesnė, turi mažiau riebioms avims būdingo specifinio kvapo. Atkreipiame dėmesį, kad ėrienos gabaliukai yra ruošiami su kaulais. Kai kuriuose gabaliukuose, tokiuose kaip nugarinės ar sprandinės kaulai gali sudaryti šiek tiek didesnę procentinę dalį lyginant su avienos gabaliukais, kur gyvuliukas būna jau senesnis ir daugiau įmitęs.
Kur ir kaip auginama?
Avis Ignalinos rajone augina ūkininkų Mindaugo ir Ligitos Ralių šeima. Jie 2004 metais iš Danijos ir Vokietijos atsivežė pirmąsias 250 mėsinių avių ir įkūrė ūkį. Šiuo metu auginamos tik grynakraujės mėsinės Vokietijos Juodgalvių veislės avys bei šių avių ir tekselių mišrūnai. Mėsai ruošiami tik iki 12 mėnesių amžiaus ėriukai.
Siekiant gauti tik kokybišką ėrieną, ūkis nuo pat įkūrimo remiasi ekologinio ūkininkavimo principais. Nuo 2006 m. ūkis kasmet sertifikuojamas ir turi ekologinio ūkio statusą. Avys maitinamos tik natūraliu, ūkyje užaugintu pašaru: žole, šienainiu, žirniais ir avižomis. Parduodama tik ūkyje užauginta ėriena.
2011 m. ūkyje įrengta specializuota avių skerdykla, atitinkanti ES reikalavimus. Galutinė produkcija vartotojui ruošiama pačiame ūkyje laikantis aukščiausių kokybės ir higienos reikalavimų. Kiekvieną ėriuką patikrina veterinaras, todėl ėriena saugi vartoti.
Siekiant gauti tik kokybišką ėrieną, ūkis nuo pat įkūrimo remiasi ekologinio ūkininkavimo principais. Nuo 2006 m. ūkis kasmet sertifikuojamas ir turi ekologinio ūkio statusą. Avys maitinamos tik natūraliu, ūkyje užaugintu pašaru: žole, šienainiu, žirniais ir avižomis. Parduodama tik ūkyje užauginta ėriena.
2011 m. ūkyje įrengta specializuota avių skerdykla, atitinkanti ES reikalavimus. Galutinė produkcija vartotojui ruošiama pačiame ūkyje laikantis aukščiausių kokybės ir higienos reikalavimų. Kiekvieną ėriuką patikrina veterinaras, todėl ėriena saugi vartoti.
Ėrienos asortimentas
Paruošiame šiuos ėrienos produktus: kumpio pjausnius (su kaulu), mentės pjausnius (su kaulu), sprandinės pjausnius (su kaulu), nugarinės su šonkauliais pjausnius, nugarinės juosmens dalies pjausnius, šonkauliukus su krūtinine, kulniukus (blauzdeles, karkas), paslėpsnius (papilvę), kepenis, širdis, liežuvius.
Receptai
Patarimai ruošiant patiekalus
- Ėrienos prieskoniai: mėtos, rozmarinai, čiobreliai, kadagių uogos, mairūnai, peletrūnai, lauro lapai, pipirai.
- Galima pagardinti česnaku ar svogūnu.
- Tinkamiausias garnyras – įvairios keptos ar troškintos daržovės: cukinijos, baklažanai, saldžiosios paprikos, svogūnai, švieži pomidorai. Labai tinka ryžiai, rečiau patiekiamos bulvės ar bulvių košė.
- Mėtos laikomos labai svarbiu ėrienos prieskoniu, o mėtų padažas receptų knygų ir virtuvės meistrų dažnai rekomenduojamas išskirtinai tik prie šios mėsos patiekalų.
- Negalima ėrienos perkepti. Kuo ilgiau kepame, tuo ėriena kietėja, tampa "guminė".
- Jei galvojate mėsą kepti ilgiau, ėrieną būtina marinuoti, kitaip ji bus kieta. Kumpį ar mentę rekomenduojame marinuoti apie dvi paras.
- Nugarinės mėsa iškepa labai greitai, kumpio ar mentės kepsniams reikės daugiau laiko.
- Rekomenduojame marinuoti su trupučiu skysčio – aliejaus, vandens, vyno (citrinos nereikia, nes vynas duoda pakankamai rūgštelės) ar sojos padažo.
- Ėrieną, kaip ir bet kokią kitą mėsą marinuojant sausai, t. y. tik su žolelėmis, negalima dėti druskos – ji ištrauks mėsos sultis.
- Saikingai sūdyti mėsą rekomenduojame tik tada, jei marinuojant naudojama skysčių.
- Ėrienos galima nemarinuoti, jei ruošiatės ją kepti ant grotelių ir mėgstate vidutiniškai keptus kepsnius.