Merkio™ Smidrų receptai
PATARIMAS: Smidrų patiekalai turi būti paprasti, nes smidrų skonis toks puikus, kad nereikia jo užgožti priedais. Drąsiai valgykite smidrus šviežius: kaip itin sveiką užkandį ar įmaišykite jų į daržovių salotas. Šviežių smidrų skonis itin patiks žirnių ir pupų mėgėjams!
Smidrų ir kumpio užkandis
|
PATIEKALUI REIKĖS
Smidrų, šaltai rūkyto arba vytinto kumpio, šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos, kiaušinio. GAMINIMAS Smidrų apačias nupjauname, paskutame stiebelius. Apverdame smidrus pora minučių ir perpilame šaltu vandeniu. Šaldytą bemielę sluoksniuotą tešlą supjaustome juostelėmis. Ant tešlos dedame šaltai rūkyto arba vytinto kumpio griežinėlius ir apsukame smidrus. Aptepame kiaušinio plakiniu. Kepame 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol tešla pakils ir gražiai parus. Skanaus! |
Blyneliai su smidrais ir sūriu
Paprastas patiekalas, tačiau netikėto skonio. 4 įdaryti blyneliai.
Recepto autorė: Agnė, maisto ambasadorė
|
PATIEKALUI REIKĖS
- 4 lietinių blynų - 8 vidutinio storumo smidrų - fermentinio sūrio - pusės citrinos - juodųjų pipirų - šiek tiek sviesto GAMINIMAS Smidrų kotelių apačias, turinčias violetinį atspalvį, šiek tiek apskutame ir smidrus perplauname šaltu vandeniu. Kol kepa lietiniai blynai (jei jų Jums neprikepė močiutė), nedideliame kiekyje pasūdyto vandens 3-4 minutes apverdame ir nukošiame smidrus. Į vieno blynelio centrą dedame 2 apvirtus smidrus, keletą pailgų riekelių fermentinio sūrio, pabarstome juodaisiais pipirais ir gausiai apšlakstome citrinos sultimis (reiktų taikyti taip, kad citrinos sultys pakliūtų būtent ant smidrų). Suvyniojame ir apkepame su nedideliu kiekiu sviesto. Patiekiame karštutėlius su mėgiamomis daržovėmis ar salotomis, pašlakstytus lydytu sviestu. |
Smidrai paprastai
Genialumas slypi paprastume. Pasimėgaukite natūraliu smidrų skoniu.
Aprašymą parengė: Agnė, maisto ambasadorė
|
PATIEKALUI REIKĖS
- 1 ryšulėlio smidrų - 1 nedidelės citrinos - sviesto arba alyvuogių aliejaus GAMINIMAS Smidrus perplauname šaltu tekančiu vandeniu. Kotelių apačias galima šiek tiek nupjauti ar nulaužyti – išskirtinio šviežumo smidrai yra sultingi ir traškūs. Storesnių kotelių apačias, turinčias violetinį atspalvį, galima šiek tiek apskusti peiliuku braukiant žemyn, bet ne nuo aukščiau, nei prasideda pirmieji žvyneliai. Plačiame puode arba keptuvėje užviriname nedidelį kiekį vandens (2-3 cm nuo dugno). Įsitikinę, kad vanduo jau verda, pasūdome bei sudedame smidrus. Apverdame vos 3-4 minutes: to visiškai pakanka! Kitas virimo būdas: į aukštą puodą, iki pusės pripildytą verdančio vandens, sustatome siūlu perrištus smidrus ir 3-4 min. paverdame stačius. Tokiu būdu labiau sumedėję smidrų drūtagaliai išverda vandenyje, o maistiniu požiūriu vertingiausios ir delikačiausios jų viršūnėlės tiesiog patroškinamos karštuose garuose. Apvirtus smidrus iš karto išgriebiame, nepaliekame jų karštame vandenyje. Sudedame į patiekimui skirtą lėkštę, sulaistome citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi (arba barstome mažais gabaliukais sviesto, kurie bematant išsilydo). Galima pridėti marinuotų kaparėlių. Patiekiame iš karto, dar garuojančius. Jei ketiname apvirtus smidrus toliau naudoti sudėtingesnių patiekalų ruošimui ir nesvarbu, kad šiame etape jie atšals, iškart po virimo perliejame smidrus šaltu vandeniu – taip bus išsaugotas jų traškumas. |
Smidrai su šonine garstyčių padaže
Smidrai su olandiško stiliaus garstyčių padažu ir šonine – tradicinis visų virėjų patiekalas, kuriame dera rūkytos pakeptos šoninės aštrumas su švelniu garstyčių pikantiškumu ir smidrų (kitaip vadinamų šparagais) savitumu.
Receptas ir nuotrauka pagal: http://randomrecipesfromarandomgirl.tumblr.com/post/46200244629/asparagus-with-bacon-sabayon-ingredients-bunch
|
PATIEKALUI REIKĖS
- ryšulėlio smidrų - 4 plonų riekelių šoninės - keleto česnakų laiškų - 4 kiaušinio trynių - 3 valg. šaukštų vandens - 1 valg. šaukšto baltojo vyno acto - 1 a.š. Dijon garstyčių - žiupsnelio aštriosios kajeno paprikos miltelių (Cayenne) GAMINIMAS Šoninės riekeles pakepiname keptuvėje iki traškumo, išėmę sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų (nuo kepimo susidariusį skystį paliekame keptuvėje), pasmulkiname gabaliukais (riekelės turėtų lengvai trupėti). Paruošiame padažą: nedideliame puode sumaišome kiaušinio trynius, vandenį, actą, garstyčias bei aštriosios paprikos miltelius. Nuolat plakdami šluotele, apie 4 minutes kaitiname padažą ant mažos ugnies (dar geriau, jei galite šį padažą ruošti vonelėje virš vandens garų). Pabaigoje įmaišome nuo šoninės kepimo likusį skystį (jį galima pakeisti gabalėliu sviesto). Padažas turi išeiti tirštas ir kreminis. Pagal skonį pasūdome. Smidrus apverdame keletą minučių (kaip aprašyta recepte "Smidrai paprastai“), sudedame į pailgą lėkštę, apipilame paruoštu padažu ir pabarstome šoninės gabaliukais bei smulkintais česnakų laiškais. |
Smidrų pyragas su brie sūriu
|
PATIEKALUI REIKĖS
- ryšulėlio smidrų - 1 didelio lakšto šaldytos sluoksniuotos tešlos - 1 kiaušinio - keleto riekelių brie sūrio - 1,5 valg. š. grietinėlės - 2 arb. š. Dijon garstyčių - druskos Orkaitę įkaitiname iki 220 C temperatūros. Į skardą įtiesiame kepimo popierių ir sudedame šaldytos tešlos lakštus. Šiek tiek palaukiame, kol atitirps. Peiliu įpjauname tešlos paviršių 2 cm atstumu nuo krašto. Šakute subadome lakštų vidurį. Kepame apie 5 minutes arba kol tešla šiek tiek parus. Kol tešla kepa, suplakame kiaušinį, grietinėlę ir garstyčias. Įdedame druskos. Nuplauname ir nusausiname smidrus. Nupjauname apatines, kiečiausias smidrų dalis. Išimame tešlą iš orkaitės. Peiliu prarėžiame jau esamas linijas. Įspaudžiame lakštų vidurį. Sudedame smidrus. Užpilame kiaušinio plakiniu. Uždedame brie sūrio gabalėlius. Kepame orkaitėje dar apie 9 minutes. Skanaus! Recepto autorius http://villa-alps.blogspot.com.au/2012/03/vienas-modelis-keli-kiausiniai-ir-daug.html |
Šoninėje įvynioti smidrai
Taip paruošti smidrai gali būti kepami tiek orkaitėje, tiek ant lauko grilio grotelių. Puikus patiekalas (arba garnyras) grilio sezono atidarymui! Tačiau paskubėkite jo pasiruošti, nes smidrų derlius pasibaigs sulig Joninėmis.
Receptas pagal: http://tasteofwonderland.wordpress.com/2012/01/11/bacon-wrapped-asparagus/
Nuotrauka iš: https://originaleating.com/paleo-diet-food-list/vegetable/asparagus |
PATIEKALUI REIKĖS
- ryšulėlio smidrų - 4 plonų riekelių šoninės (arba virto kumpio, arba Pancetta) - alyvuogių aliejaus - šviežiai maltų juodųjų pipirų - jūros druskos GAMINIMAS Šoninės arba virto kumpio plonas riekeles supjaustome išilgai, suformuodami pailgas siauras juosteles. Mėsa turėtų būti ne per sūri, kad nenustelbtų smidrų skonio. Nuplautus ir nusausintus šviežius smidrus apvyniojame kumpio juostelėmis: vyniojame kampu nuo apačios link viršūnėlės, tolygiai padengdami stiebelį, kiek pakanka kumpio juostelės. Jei smidrai itin jauni ir plonyčiai, galima vynioti kelis į vieną mėsos juostelę, jei didesni – vyniojame kiekvieną atskirai. Jei kepsime orkaitėje, įkaitiname ją iki +220°C, kepimo skardą padengiame aliuminio folija ir ištepame alyvuogių aliejumi. Apibarstome juodaisiais pipirais bei trupučiu druskos. Skrudiname šoninėje įvyniotus smidrus apie 5 minutes, tada paragaujame vieną, pajudiname skardą, kad smidrai geriau apsivoliotų aliejuje, ir dar pakepame pagal savo skonį, kad šoninė būtų norimo iškepimo. Jei kepsime ant grilio, skrudiname taip pat pagal skonį, bet neilgai. |
Traškus smidrų užkandis filo tešloje
Šis originalus užkandis gali būti patiekiamas su įvairiais padažais. Pasinaudokite recepto autorių pasiūlymais arba rinkitės savo mėgiamų padažų variantus. 3 – 4 porcijos.
Recepto autoriai: Dovilė ir Mantas, „Bajalių šeimynėlės kampelis“
|
PATIEKALUI REIKĖS
Smidrų užkandžiui - 10 žaliųjų smidrų - 10 lakštų filo tešlos - 50−70 g puskiečio arba kietojo sūrio - rūkytos paprikos miltelių - alyvuogių aliejaus su bazilikais tešlai pertepti Žaliajam padažui - 15 g šviežių bazilikų - 25 g krapų - 25 g lapinių petražolių - 50 ml lazdynų riešutų aliejaus - 50 ml alyvuogių aliejaus - 4 česnako skiltelių - 2 mažų raudonų aitriųjų paprikų - 2 mažų saldžiųjų paprikų - 2 arb. š. vyno acto - 2 arb. š. balzaminio acto - druskos, pipirų pagal skonį Sūrio padažui - 120 ml grietinėlės (35% riebumo) - 50 g tarkuoto puskiečio arba kietojo sūrio - 1 arb. š. džiovintų raudonėlių - druskos pagal skonį Visas receptas http://www.cloudsmag.eu/receptai/traskus-smidru-uzkandis-filo-tesloje |
Smidrų, šparaginių pupelių ir žirnelių salotos
Ypatingai žalios ir vitaminingos, šiltos vos vos apvirtų pavasario daržovių salotos. Beje, pamėginkite jas ruošti ir nevirdami: valgydami šias karališkas salotas šviežias, būsite tikri, kad iš jų gaunate visas vertingiausias medžiagas.
Recepto autorė kulinarė Asta Žvikevičienė, iš knygos „Geri receptai“
|
PATIEKALUI REIKĖS
Salotoms - 200 g smidrų (daugmaž pusės ryšulėlio) - 200 g šviežių šparaginių pupelių - 200 g šviežių žaliųjų žirnelių - 200 g jaunų cukinijų - 100 g gražgarsčių lapelių (rucola) Padažui - 4 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus - pusės citrinos sulčių - 1 valg. šaukšto Dijon garstyčių - 1 arbat. šaukštelio medaus - žiupsnelio pipirų Visas receptas http://www.15min.lt/ji24/receptas/sparaginiu-pupeliu-smidru-ir-zirneliu-salotos-2669#ixzz31F7CxlIo |