Elnienos kumpio gabaliukų troškinys
Elnienos gabaliukų troškinys |
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):
- ~0,5-0,7 kg šviežių elnienos kumpio gabaliukų - 6 mažų bulvių - 3 morkų - 2 svogūnų - 2 česnako skiltelių - ~550 ml vandens - ~50 g miltų - 1 v.š. vorčesterio padažo - 1 lauro lapo - 1/2 a.š. džiovinto raudonėlio - 1,5 a.š. druskos - 2 v.š. alyvuogių aliejaus. Gaminimas: Į įkaitintą keptuvę pilame alyvuogių aliejų ir sudedame elnienos gabaliukus. Pakepiname iki rusvo apskrudimo. Suberiame supjaustytą svogūną, sutraiškytą česnaką, pilame vorčesterio padažą, įberiame druskos ir džiovinto raudonėlio bei įmetame lauro lapą. Įpilame apie 0,5 litro vandens, išmaišome, uždengiame dangčiu ir troškiname ant vidutinės/silpnos ugnies 1,5-2 val. kol mėsa lengvai skyla į mažesnius gabaliukus. Suberiame ketvirčiais supjaustytas bulves bei api centimetro dydžio supjaustytas morkas, uždengiame dangčiu ir troškiname dar apie 10-12 min. Galiausiai sumaišome 50 ml vandens su miltais ir gautą masę supilame į troškinį. Uždengiame dangčiu ir troškiname dar apie 3 min. |
Tailandietiškos salotos su elniena
Tailandietiškos salotos su elniena |
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- ~500 g šviežios elnienos - 3 v.š. švelnaus sojos padažo - 2 skiltelių česnako - 2 v.š. laimo sulčių - ~150 g įvairių salotų lapų - pusės saujos šviežių mėtų - pusės saujos šviežios kalendros - 1 a.š. basiliko (arba šviežio basiliko lapelių) - 1 trumpavaisio agurko (sėklas išimti) - 3 svogūnų šalotų motte (česnakas askaloninis) - alyvuogių aliejaus. Padažui: - 3 v.š. švelnaus sojos padažo - 2 v.š. laimo sulčių, - 1-2 raudonųjų čili pipirų - 2 a.š. rudojo cukraus - 1 mažo lauro lapo - 1/2 a.š. laimo žievelės - 1/4 a.š. čiobrelio. Gaminimas: Išpaudžiame laimo sultis. Iš 1 laimo turėtų gautis apie 4 v.š. sulčių. Sumaišome sojos padažą, laimo sultis ir smulkiai sutraiškytą česnaką. Pilame ant elnienos kumpio ir paliekame marinuotis 10 min. Labai stipriai įkaitiname nedidelį kiekį alyvuogių aliejaus keptuvėje. Iš abiejų pusių po minutę stipriai apkepame abu šonus. Tada kepame kiekvieną šoną dar po 3-5 min. (priklausomai nuo kumpio storio). Jei reikia įpilame dar alyvuogių aliejaus. Mėsa turėtų būti vidutiniškai arba nestipriai pakepta. Pakeptą mėsą perdedame į indą ir uždengiame folija, kad pabūtų taip šiltai apie 5 min. Išimame agurko sėklas ir supjaustome juostelėmis. Plonais griežinėliais supjaustome šalotus. Sumaišome salotas, agurkus, šalotus, mėtą, kalendrą ir baziliką. Sumaišome visus ingredientus skirtus padažui. Padažu apipilame salotas ir ant viršaus uždedame plonai supjaustytą elnieną. Skanaus! |
Elnienos Befstrogenas
|
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):
- ~700 g šviežios elnienos - 1 svogūno - pipirų ir druskos. Padažui: - 1 a.š. krakmolo - 50 ml vandens - 50 ml grietinėlės - 200 g grietinės. Gaminimas: Plonomis juostelėmis supjaustome elnieną ir gerai išmušame mėsos plaktuku. Pagardiname druska, pipirais ar žvėrienos prieskonių mišiniu. Elnieną apkepame aliejuje 5 minutes ant stiprios kaitros. Sumažiname kaitrą. Sudedame smulkintą svogūną ir apkepame 2 minutes. Uždengiame dangčiu ir troškiname 5 minutes. Šaltame vandenyje ištirpiname krakmolą. Maišydami įkaitiname ir supilame grietinėlę. Nenustojame maišyti, įkaitiname padažą ir sudedame grietinę. Maišome kol įkais. Padažą pilame ant mėsos, išmaišome ir uždengus dangčiu troškiname 10 minučių. |
Elnienos karpačio
Patiekalui reikės (~2 porcijos):
- 100 g šviežios elnienos filė - 30 g kietojo sūrio - 4 gabaliukų džiovintų pomidorų - 30 g salotų lapų - džiūvėsėlių - sviesto - karpačio padažo Gaminimas: Lėkštėje ratu išdėliojame labai plonai pjaustytą žalią elnienos filė. Į vidurį dedame mėgstamas salotas, šiaudeliais pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, šiek tiek džiūvėsėlių su sviestu. Patieklalą pabarstome plonomis juostelėmis pjaustytu kietuoju sūriu bei apšlakstome karpačio padažu. Originalus Elnienos augintojų receptas Nuotraukos autorius: Jen, http://foodforhunters.blogspot.com |
Keptas elnienos kumpis
Patiekalui reikės (2-3 porcijos):
- 0,5 kg šviežio elnienos kumpio - 1 valg. š. pesto padažo - 1 svogūno - 5 skiltelių česnako - 1 arb. š. džiovinto baziliko - 1 arb. š. džiovinto raudonėlio - 5 juodųjų pipirų - 1/4 arb. š. cukraus - 1 arb. š. kmynų - 1,5 arb. š. druskos Autorius: Daiva, blog'as "Virtuvės kertelės" Visas receptas: https://www.virtuveskerteles.lt/keptas-elnienos-kumpis/ |
Elniena su uogomis ir svogūnais raudonojo vyno padaže
Patiekalui reikės (3-5 porcijos):
- ~800 g šviežios elnienos nugarinės - žiupsnelio šviežių čiobrelių - 5 vnt. džiovintų kadagio uogų - pagal skonį jūros druskos, juodųjų pipirų - 1/2 puodelio alyvuogių aliejaus - 4 svogūnų - 1 skiltelės česnako - 1 puodelio vyno - 200 g šviežių mėlynių - 100 g sviesto Gaminimas: Su grūstuvu susmulkinkite čiobrelių ir kadagių uogas. Pridėkite didelį žiupsnį pipirų ir druskos. Jeigu neturite grūstuvo, galite naudoti kočėlą ir metalinį dubenėlį. Apšlakstykite mišinį dviem dideliais lašais alyvuogių aliejaus. Nusausinkite elnieną su popieriniu rankšluosčiu ir įtrinkite į ją kadagių mišinio. Mėsą iš visų pusių apkepkite įkaitintoje keptuvėje: apie 6 min. iki vidutinio iškepimo, 7-8 min. – kol visiškai iškeps. Priklausomai nuo mėsos storio ir keptuvės įkaitimo, gali prireikti šiek tiek daugiau ar mažiau laiko. Orientuokitės ne pagal laikrodį, o žiūrėdami, kaip iškepė mėsa! Išimkite mėsą iš keptuvės, padėkite ant lėkštės ir uždenkite folija. Sumažinkite ugnį ir gausiai užpilkite alyvuogių aliejaus. Pridėkite susmulkintų svogūnų ir česnako, kepkite ant mažos ugnies apie 3 minutes, kol jie taps skaidrūs. Padidinkite temperatūrą, įpilkite vyno – tegul pusė jo išgaruoja. Tuomet suberkite uogas ir kepkite ant mažos ugnies apie 4 minutes. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, įdėkite sviesto ir po truputį maišydami jį lydykite. Prieskonius dėkite pagal skonį. Supjaustykite elnieną griežinėliais ir patiekite su garuose virtais brokoliais, žalumynais ir bulvėmis. Užpilkite uogų padažu. Autorius: dienraštis "Lietuvos rytas" Visas receptas: http://www.lrytas.lt/gyvenimo-budas/skonis/kaip-paruosti-zveriena-elniena-su-uogomis-ir-svogunais-raudonojo-vyno-padaze-receptas.htm#.UzlBZ6h_uMO |
Škotiškas elnienos troškinys su raudonaisiais serbentais
Patiekalui reikės (10-12 porcijų):
- ~2 kg šviežios elnienos - 2 svogūnų - 4 česnako skiltelių - 4 rūkytos kaimiškos šoninės riekelių - 500 g rudųjų pievagrybių - 4 valg. š. raudonųjų serbentų uogienės (arba pakeiskite kiek saldesne spanguolių uogiene) - 400 ml raudonojo pusiau saldaus arba saldaus vyno - 400 ml jautienos sultinio - 2 valg. š. kukurūzų krakmolo - saujos lauro lapų - keleto šakelių čiobrelio - 30 - 40 g sviesto Autorius: Audrius, blog'as "Ką suvalgyti" Visas receptas: http://kasuvalgyti.lt/2013/02/skotiskas-elnienos-troskinys-su-raudonaisiais-serbentais/ |
Elnienos steikas
Naudingi patarimai, siekiantiems paruošti tobulą steiką (tekstas anglų kalba): http://www.americanhunter.org/articles/best-way-to-cook-venison-steaks
|
Patiekalui reikės (2-3 porcijos):
- 300 g šviežios elnienos nugarinės - alyvuogių aliejaus - maltų juodųjų pipirų - šiek tiek druskos Gaminimas: Supjaustytome elnieną vidutinio storumo griežinėliais. Patepame griežinėlius alyvuogių aliejumi ir pabarstome druska bei prieskoniais. Sudedame elnienos gabalėlius į įkaitintą keptuvę (arba ant grilio) ir kepame iš abiejų pusių po 3 minutes. Tokiu atveju gausime gan žalią steiką (angl. rare). Jei norime geriau iškepusio, skrudiname ilgiau. Patiekiame su daržovėmis ar bulvių koše. Receptas ir nuotrauka iš: http://www.thewi.org.uk/what-we-do/recipes/meat/venison-steak |
Elnienos kepsnys su brendžio padažu
Patiekalui reikės (3-5 porcijos):
- 300-400 g šviežios elnienos - 2 - 3 nedidelių svogūnų - 2 - 3 česnako skiltelių - 2 valg. š. Vorčesterio padažo - 1 valg. š. Dijon garstyčių - 80 ml brendžio arba konjako - 200 ml riebios grietinėlės Autorius: Audrius, blog'as "Ką suvalgyti" Visas receptas: http://kasuvalgyti.lt/2012/11/zverienos-kepsnys-su-brendzio-padazu-arba-dianos-kepsnys/ |
Elnienos sriuba – charčio
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):
- ~0,5 kg šviežios elnienos - 1 saujos ryžių - 1 didelio svogūno - 1 stambios raudonosios paprikos - 1 morkos - 1 čili pipiro ankšties - 2 pomidorų - pusės galvutės česnako - krapų - petražolių - baziliko - juodųjų pipirų - druskos Autorius: Neringa, miske.lt Visas receptas: http://www.miske.lt/skanauk/zverienos-sriuba-charcio/ |
Elnienos kukuliai pomidorų padaže
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):
- ~0,5 kg šviežios maltos elnienos - 1 kiaušinis - 1 valg. šaukštas maltų džiūvėsėlių - 1 valg. šaukštas bulvių krakmolo - 2 skiltelės česnako - džiovinto baziliko - maltų juodųjų pipirų - maltos rūkytos paprikos - druskos Padažui reikės: - 2 morkos - 1 stiklinė konservuotų žaliųjų žirnelių - 1 stiklinė naminio pomidorų padažo - vandens Autorius: Daiva, blog'as "Virtuvės kertelės" Visas receptas: https://www.virtuveskerteles.lt/stirnienos-kukuliai-pomidoru-padaze/ |
Maltos elnienos kepsnys su abrikosais, spanguolėmis ir sūriu
Patiekalui reikės (5-7 porcijos):
- 300 g šviežios maltos elnienos - 300 g kitokios mėsos faršo (pvz., stirnienos) - 1 kiaušinio - 2 valg. š. maltų džiūvėsėlių - 1 arb. š. itališkų žolelių mišinio - 3 skiltelių česnako - 0,5 arb. š. malto imbiero miltelių - druskos - maltų juodųjų pipirų - kelių griežinėlių fermentinio sūrio - džiovintų spanguolių - džiovintų abrikosų Autorius: Daiva, blog'as "Virtuvės kertelės" Visas receptas: https://www.virtuveskerteles.lt/maltos-mesos-kepsnys-su-abrikosais-spanguolemis-ir-suriu/ |
Kalėdinis elnienos kepsnys
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):
- ~400 g šviežio elnienos kumpio - 3 skiltelių česnako - 1 stiklinės raudonojo Kalėdinio vyno - kvapiųjų pipirų (žirneliais) - juodųjų pipirų (maltų) - gvazdikėlių - rozmarino - mairūno - raudonėlio - kadagio uogų - druskos - bruknių bei citrinos žievelės (papuošimui) Autorius: Kristina, gaspadine.lt Visas receptas: https://old.gaspadine.lt/patiekalas/kaledinis_elnienos_kepsnys.html Nuotraukos autorius: Jody Horton, leitesculinaria.com |