Garintas šamas su marinuotomis citrinomis ir pankoliu
Patiekalui reikės (2 porcijos):
- ~300 g šamo filė
- 1 vidutinio pankolio
- 6-8 saulėje džiovintų pomidorų
- 6-8 griežinėlių marinuotų citrinų (bet jei neturit, tai ir paprastos turėtų tikti puikiai)
- čiobrelių, raudonėlių, druskos ir pipirų pagal skonį
Autorius: Jurga (Savaitgalio rendez-vous)
Visas receptas: http://savaitgaliorendezvous.blogspot.com/2012/02/garintas-samas-su-marinuotomis.html
- ~300 g šamo filė
- 1 vidutinio pankolio
- 6-8 saulėje džiovintų pomidorų
- 6-8 griežinėlių marinuotų citrinų (bet jei neturit, tai ir paprastos turėtų tikti puikiai)
- čiobrelių, raudonėlių, druskos ir pipirų pagal skonį
Autorius: Jurga (Savaitgalio rendez-vous)
Visas receptas: http://savaitgaliorendezvous.blogspot.com/2012/02/garintas-samas-su-marinuotomis.html
Šamo suši
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- 1 rūkyto šamo - majonezo - avokado Daugiau apie tai, kaip pagaminti sušius:
Autorius: Iveta ir Kipras Visas receptas: http://120proc.lt/susiu-fiesta-4-receptai-1035/ |
Pusės kilogramo suši ryžių užteks pasigaminti apie 10 ritinėlių. - 2,5 puodelio suši ryžių - 3 puodeliai vandens - 1 puodelis ryžių acto - 1/2 puodelio cukraus - 1/2 šaukštelio druskos |
Keptas šamas su riešutų plutele
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- ~400 g šamo filė
- 1/2 puodelio kefyro
- 1/8 arb.š uoginės paprikos (kajeno pipiro)
- 1/2 arb.š raudonėlio
- 1/2 arb.š saldžiosios paprikos miltelių
- 1/4 arb.š česnakinės druskos
- 1/4 arb.š šviežiai maltų pipirų
- 1 puodelio nesaldžių kukurūzų dribsnių
- 1/2 puodelio pekano riešutų (aš naudojau graikinius riešutus)
Autorius: Ineta (Gamyklėlė)
Visas receptas: http://gamyklele.lt/2012/03/keptas-samas-su-riesutu-plutele/
- ~400 g šamo filė
- 1/2 puodelio kefyro
- 1/8 arb.š uoginės paprikos (kajeno pipiro)
- 1/2 arb.š raudonėlio
- 1/2 arb.š saldžiosios paprikos miltelių
- 1/4 arb.š česnakinės druskos
- 1/4 arb.š šviežiai maltų pipirų
- 1 puodelio nesaldžių kukurūzų dribsnių
- 1/2 puodelio pekano riešutų (aš naudojau graikinius riešutus)
Autorius: Ineta (Gamyklėlė)
Visas receptas: http://gamyklele.lt/2012/03/keptas-samas-su-riesutu-plutele/
Katalonų virtuvės širdis - paella su šamu
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- ~300 g šamo filė - 1 vištienos krūtinėlė - 400 g tigrinių arba karališkų krevečių su kiautais - 12 šv. midijų (išvalytų ir sutvarkytų) - lyvuogių aliejaus (kepimui) - 1,5 L vištienos sultinio - 1 svogūno - 4 česnako skiltelių Autorius: Mindaugas Visas receptas: http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/2012/03/catalonu-virtuves-sirdis-paella.html |
- skardinė sviestinių pupelių (dar būtų galima įdėti baltųjų pupelių bei rausvųjų) - 1 labai didelis ir prinokęs pomidoras (vasaros metu) arba skardinė pomidorų be sėklyčių ir be odelių - 1 arb.šaukštelis rūkytos paprikos - 1 didelis žiupsnis šafrano prieskonio - 300 g ryžių Arborio (rūšis) - 1 citrina - šiek tiek šv. čili pipiro bei druskos su pipirais. |
Keptas šamas Kanarų salų stiliumi
Pateikalui reikės (4 porcijos):
Keptam šamui: - 1 šamo (maniškis buvo 850 g) - 2 a.š. džiovintų pankolių (galima keisti džiovintais krapais) - 2 v.š. aliejaus - šviežių svogūnų laiškų - maltų juodųjų pipirų ir druskos Bulvėms „Papas arrugadas“: - 1 kg bulvių - 150 g. rupios jūros druskos Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė) Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/keptas-samas-kanaru-salu-stiliumi/ |
Šafrano padažui „Mojo de azafran“: - 2 aštrūs džiovinti pipirai - 0,5 a.š. šafrano - 2 skiltelės česnako - 100 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus - 1 v.š. vyno acto - 0,5 a.š. malto kumino - 1 a.š. rupios druskos Petražolių padažui „Mojo de Perejil“: - 2 v.š. džiovintų petražolių lapelių (kai bus šviežių, tai būtinai gaminsiu su šviežiomis) - 5 skiltelės česnako - 100 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus - 3 v.š. vyno acto - 0,5 a.š. malto kumino - 1 a.š. rupios druskos |
Šamo sriuba su bulvėmis ir apelsinais
Patiekalui reikės (8-10 porcijų):
- 300 g šamo filė, supjaustyta kubeliais - 2 svogūnai, supjaustyti - 5-6 vidutinio dydžio bulvės, supjaustytos kubeliais - 2 valg.š. alyvuogių aliejaus - ½ arb.š. paprikos miltelių - 400 g konservuotų pomidorų - 1 litras vandens - 1 apelsino sultys - 1 arb.š. džiovintų raudonėlių - 2 valg.š. džiovintų porų - 1/4 puodelio švelnaus (light) sojų padažo - druskos ir pipirų pagal skonį Autorius: Asta (Saulėta virtuvė) Visas receptas: http://www.sauletavirtuve.lt/?p=2609 |
Keptas šamas su keptais svogūnais
Patiekalui reikės (3 porcijos):
- 300 g šamo filė - miltų apvoliojimui - sviesto kepimui - 2 didelių svogūnų - apie 300 ml alaus - 1 a. š. tamsiojo muscovado arba kito rudojo cukraus - 1 v. š. sidro acto (arba baltojo vyno acto) - druskos, baltųjų pipirų pagal skonį Patiekiama su bulvių koše. Autorius: Jurga (Savaitgalio rendez-vous) Visas receptas: http://savaitgaliorendezvous.blogspot.com/2012/03/keptas-samas-su-keptais-svogunais-aluje.html |
Šamo chowder'is
Patiekalui reikės (6-8 porcijos):
- 400-600 g šamo filė, supjaustytos gabalėliais - riebalų kepimui (patartina, aliejaus) - 1 didokas svogūnas - 1 paprika (pvz. raudoną) - 1 didoka morka - 2-3 stiebai saliero - 4-5 vidutinės bulvės - ~200 g kukurūzo (nuo burbuolės, šaldytų ar konservuotų) - 4-6 Š. miltų (priklausomai nuo daržovių kiekio/norimo tirštumo) - sultinio (priklauso nuo norimo tirštumo, pradėti galima nuo 1,5 L) - 200-250 ml grietinėlės (tiks tiek liesesnė, tiek riebesnė) - druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį (pvz. čiobrelio, raudonėlio, gelsvės) - sūris, žalumynai papildomai (nebūtina) Autorius: Eglė (Kažkas valgomo) Visas receptas: http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2012/03/samo-chowderis.html |
Šamo paštetas
Patiekalui reikės (2 porcijos):
- ~400-500 g šamo filė - sultinio troškinimui (poach'inimui) - 1,5 arb. š. želatino - 3 Š. citrinos sulčių (dalį keičiau baltu vynu) - 4 Š. majonezo - žiupsnelis kajeno pipirų (pagal skonį) - 1 Š. old bay prieskonių mišinio - šlakelis vusterio padažo - 2 svogūnėlių laiškai, susmulkinti - 2 Š. petražolių, susmulkintų (nedėjau) - druskos, pipirų pagal skonį Autorius: Eglė (Kažkas valgomo) Visas receptas: http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2012/03/samo-pastetas.html |
Šamas su ispanišku padažu
Patiekalui reikės (2 porcijos):
- 2 vnt. šamo filė su oda - druskos ir pipirų - citrinpipirių - citrinos sulčių - 5-6 bulvių Padažui: - 1 virtos bulvės (dar šiltos) + vandens kuriame virė bulvės - 2 skiltelių česnako - 0,5 šaukštelio kmynų - 0,5 šaukštelio rūkytos paprikos - druskos - citrinos sulčių (pagal skonį) - alyvuogių aliejaus Autorius: Indrė (Gėrimų ir patiekalų magija) Visas receptas: http://gpmagija.blogspot.com/2012/03/samas-su-ispanisku-padazu.html |
Šamas su pankoliais ir žolelių padažu
|
Patiekalui reikės (4 porcijos):
Žuvį reikia arba išdarinėti (išimti vidurius) arba pasidaryti filė (žr. filmuką anglų kalba). Žuvies abiejose pusėse arba iš žuvies apatinės dalies palei pagrindinį kaulą peiliu padaryti 4 - 5 gilias įpjovas. Tada dubenyje sumaišyti druską ir pipirus (pagal skonį) ir įtrinti žuvies vidų ir išorę
Keptuvėje įkaitinti 2 valg. šaukštus aliejaus, suberti svogūnus, pankolius, česnakus ir viską kepti 5-8 min. pamaišant, ant nedidelės ugnies kol suminkštės, bet nepagels Viską, kas buvo kepinta, sudėti į karščiui atsparų indą. Ant viršaus sudėti žuvį ar jos file, pabarstyti alyvuogėmis, petražolėmis, citrinų sultimis ir likusiu alyvuogių aliejumi Žuvį lengvai pridengti folija ir kepti apie 15 min 200 laipsnių temperatūroje iš anksto įkaitintoje orkaitėje Po to nuimti foliją ir kepti dar apie 10 min. arba kol visiškai iškeps. Žolelių padažui, visus ingredientus sudėti į trintuvą ir sutrinti arba sudėti viską į indą ir naudojant maišytuvą (angl. Blender) viską sumaišyti iki vientisos masės. Skanaus!!! Autorius: Austėja Mankevičiūtė |
Sotieji šamo kepsneliai su ryžiais
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):
- 1 kg šamo - žuvies prieskoniai "Santa Maria" - 50 g grūdėtų garstyčių - 100 g smulkinto sūrio "Džiugas" - sezamų sėklų - 1 raudonoji saldžioji paprika - 1 česnakas - 1 citrina - 2 v.š. majonezo - sviesto - 100 g ryžių Paruošiame šamo filė. Paruoštą filė ištriname žuvies prieskoniais, apšlakstome citrinos sultimis ir garstyčiomis. (10-15 min. marinuojame). Supjaustome filė į nedidelius gabalėlius. Kepame keptuvėje ~6-10 min. |
|
Kol kepa šamas, išmaišome sviestą, majonezą ir sūrį viename inde. Tuo pat metu verdame ryžius.
Bebaigiant kepsneliams kepti uždedame paruoštą mišinėlį ir palaukiame kol jis išsilydys. Papuošiame paprikos gabalėliu ir apibarstom sezamo sėklomis. Skanaus! Autorius: Rasa Barvainytė, maisto ambasadorė |
Gumbo su šamu (Luiziana namuose)
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- šamo filė (~500 g) - saujos krevečių - svogūno, paprikos, saliero stiebų (maždaug panšiomis proporcijomis) - keleto skiltelių česnako - 5 šaukštų miltų - 3-4 v.š. lydyto sviesto (nuotraukoje ką tik pagamintas, dar skystas) arba aliejaus - morkos - citrinos - Kajeno pipirų, druskos - petražolių arba kalendros - ybiškių (jei įmanoma) Autorius: Igelis (IGELIO KULINARINIS BLOGAS) Visas receptas: http://igelis.wordpress.com/2012/03/11/luiziana-namuose-gumbo-su-samu/ |
Troškintas šamas su paprikų padažu (Vengriškai)
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- ~400 g šamo filė
- 1 svogūno
- 1 paprikos
- 1 pomidoro (ne sezono metu aš naudojau konservuotą)
- 3 v.š. grietinės
- 1/2 v.š. miltų
- aliejaus kepimui
- šiek tiek sviesto
- 1 a.š. maltos vengriškos paprikos
- druskos
Autorius: Renata (valgom EUROPĄ)
Visas receptas: http://valgomeuropa.blogspot.com/2012/03/paskutinis-savaitgalis-klaipedoje-ir.html
- ~400 g šamo filė
- 1 svogūno
- 1 paprikos
- 1 pomidoro (ne sezono metu aš naudojau konservuotą)
- 3 v.š. grietinės
- 1/2 v.š. miltų
- aliejaus kepimui
- šiek tiek sviesto
- 1 a.š. maltos vengriškos paprikos
- druskos
Autorius: Renata (valgom EUROPĄ)
Visas receptas: http://valgomeuropa.blogspot.com/2012/03/paskutinis-savaitgalis-klaipedoje-ir.html
Šamas su daugiaryžiu ir bazilikų pesto
Patiekalui reikės (2 porcijos):
Žuviai: - 4 šamo kepsnelių - druskos ir pipirų - citrinos sulčių - trupučio aliejaus kepimui - 2 arb.š. bazilikų pesto padažo Autorius: Indrė (Gėrimų ir patiekalų magija) Visas receptas: http://gpmagija.blogspot.com/2012/03/samas-su-daugiaryziu-ir-baziliku-pesto.html |
Ryžiams: - 1 šaukšto aliejaus - 1 šaukšto + 50 g sviesto - 2-3 salierų stiebų - 1 svogūno - 200 g Carnaroli ryžių (tinka ir kitokie) - 100 ml sauso balto vyno - 500 ml daržovių sultinio - 50 g kietojo sūrio - šviežiai maltų pipirų |
Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- 4 gabalėliai (~300-400 g) šamo filė
- 250 g kuskuso
- 1 citrina
- ½ raudonojo svogūno, smulkiai kapoto
- 12 vyšninių pomidoriukų, supjaustytų ketvirčiais
- 1 valg.š. alyvuogių aliejaus
- 1 arb.š. paprikos miltelių
- 1 valg.š. šviežio rozmarino, kapoto
- 1 valg.š. saulėgrąžų aliejaus
- druskos ir pipirų pagal skonį
Autorius: Asta (Saulėta virtuvė)
Visas receptas: http://www.sauletavirtuve.lt/?p=2592
- 4 gabalėliai (~300-400 g) šamo filė
- 250 g kuskuso
- 1 citrina
- ½ raudonojo svogūno, smulkiai kapoto
- 12 vyšninių pomidoriukų, supjaustytų ketvirčiais
- 1 valg.š. alyvuogių aliejaus
- 1 arb.š. paprikos miltelių
- 1 valg.š. šviežio rozmarino, kapoto
- 1 valg.š. saulėgrąžų aliejaus
- druskos ir pipirų pagal skonį
Autorius: Asta (Saulėta virtuvė)
Visas receptas: http://www.sauletavirtuve.lt/?p=2592
Šamo filė troškinta medaus ir Dižono padaže
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- 600 g šamo filė - česnakinės druskos - šviežiai maltų pipirų - 1 poro, supjaustyto žiedais - 2 v.š. dižono garstyčių - 2 a.š. medaus - 2 a.š. džiovinto peletrūno Garnyrui: - 2 stiklinių kuskuso - šaukšto alyvuogių aliejaus - nedidelio gabalėlio sviesto - 1 saldžiosios paprikos - 1 brokolio - jūros druskos - laimo citrinos Autorius: Tastyart.lt Visas receptas: https://www.tastyart.lt/2013/10/samo-file-troskinta-medaus-garstyciu-padaze/ |
Šamo filė kepta kepsninėje
|
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- 1 didelė šamo filė (apie 700-800g) - 2 v.š. citrinos sulčių - 4 v.š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus - 1 v.š. garstyčių sėklų grūdelių - 1 didelio pundelio šviežių krapų - druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį) - augalinio aliejaus (šamo odos ir grotelių sutepimui) 30 min. marinavimas, 15 min. kepimas Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė) Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/samo-file-kepta-kepsnineje/ |
Aštriai keptas šamas
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- 1 kg šamo - 4 v.š. sojos padažo - 4 v.š. žaliųjų citrinų sulčių - 4 v.š. skrudinto sezamų aliejaus - 1 a.š. rudojo cukraus - 1 aitrusis pipiras - 3 cm. šviežios imbiero šaknies - pjaustyto šviežio poro Pateikimui: virtų „Basmati“ ryžių 10 min. gaminimas, 45 min. kepimas Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė) Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/astriai-keptas-samas/ |
Šamo sultinys
Patiekalui reikės (4-6 porcijos):
- 1 šamo galva, uodega ir stuburas (likę nuo file pjaustymo) - 2 morkų - 1 svogūno - 1 nedidelio saliero - 2 petražolių šaknų - 1 st. baltojo vyno - 2 l vandens - 2 lauro lapelių - 6 juodųjų pipirų - čiobrelio šakelės - druskos (pagal skonį) 5 min. paruošimas, 30 min. virimas Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė) Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/zuvies-samo-sultinys/ |
Sumuštinukai su šamu (2 variantai)
|
Patiekalui reikės (20 sumuštinukų):
1 kg rūkyto šamo Sumuštiniai su rūkytu šamu ir keptais pomidoriukais: Ant orkaitėje paskrudintos juodos duonos užtepkite varškės tepamą sūrį, sumaišytą su grietine ir šviežiomis žolelėmis. Uždėkite rūkyto šamo gabaliukus ir vyšninių pomidoriukų puselės, keptas orkaitėje su smulkintu česnaku, raudonėliais, čiobreliais ir alyvuogių aliejumi. Sumuštiniai su rūkytu šamu, razinomis ir kedro riešutais: Pamirkytas vandenyje razinas sumaišykite su pakepintais ant sausos keptuvės kedro riešutais, aliejuje keptais raudonais svogūnais, rūkyto šamo filė ir smulkintomis petražolėmis. Pagardinkite druska, pipirais, alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu. Uždėkite ant orkaitėje paskrudintų čiabatos ar batono riekelių. Autorius: Anna, kulinarijos studija "Čiop Čiop" |
Šamo kepsnys ant grotelių
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):
- 2 nedidelių šamo filė gabaliukų (apie 0.4 kg) - 2 geltonųjų paprikų - 6-8 vynuoginių pomidoriukų - 1 citrinos - 1-2 raudonųjų svogūnų - špinatų, salotų ar pan. - alyvuogių aliejaus - druskos ir pipirų - sviesto Autorius: Kipras ir Iveta Visas receptas: https://www.geriproduktai.lt/ |
Pavasarinė šamo užpiltinė su ridikėliais
|
Patiekalui reikės (8 porcijos):
Užpiltinei: - 1 nedidelio šamo (apie 1 kg) - 1 l šamo sultinio (receptas čia) - 1,5 pakelio Dr. Oetker želatinos (skirtos 1,5 l. skysčio) - 4-5 švieži ridikėliai - šakelė petražolių - šakelė krapų Pateikimui: - tarkuotų krienų - šviežių špinatų lapelių - svogūnų laiškų Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė) Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/pavasarine-zuvies-samo-uzpiltine/ |
Keptas šamas su garstyčiomis ir bulvių salotomis
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- 1 šamo (apie 1 kg) - 2 v.š. mėgstamų garstyčių - 1 v.š. citrinos sulčių - 2 v.š. alyvuogių aliejaus - 2 v.š. kapotų šviežių krapų - druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį) Bulvių salotoms: - 1 kg. bulvių (naudojau rausvąsias) - 2 v.š. grūdėtųjų garstyčių - 4 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus - 1 v.š. citrinos sulčių - 1 a.š. medaus - 2 v.š. kapotų šviežių krapų - druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį) Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė) Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/keptas-samas-su-garstyciomis-ir-bulviu-salotomis/ |
Plikyti pyragaičiai, įdaryti rūkyto šamo kremu
Patiekalui reikės (~40 vnt.):
Plikytie,ms pyragaičiams: - 125 ml vandens - 125 ml pieno - 100 g sviesto - 0,5 arb. š. druskos - 0,75 arb. š. cukraus - 150 g miltų - 240 g kiaušinių (~4 vnt. M dydžio) Kepimas: 25-35 min. (vienai partijai) Rūkyto šamo kremas su kaparėliais (įdaras ~25 vnt. pyragaičių): - 100 g rūkyto šamo mėsos, susmulkintos šakute - 150 g kreminio sūrio arba švelnaus skonio kreminės varškės - 30 g kaparėlių, susmulkintų - 2 Š. petražolių, susmulkintų - druskos, pipirų, citrinos sulčių Gaminimo laikas: 20 min. Autorius: Eglė (Kažkas valgomo) Visas receptas: http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2012/10/plikyti-pyragaiciai-idaryti-rukyto-samo.html |
Šamo vėrinukai su keptais pomidorais
Patiekalui reikės (6 porcijos):
- 1 kg šamo (visos žuvies) - 5 v.š. ypač gryno alyvuogių aliejaus - 1 čili pipiras - 3 česnako skiltelės - 1 citrinos nutarkuota žievelė - druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį) Pateikimui: - 6 pomidorai (geriau naminiai) - 2 v.š. ypač gryno alyvuogių aliejaus - 2 česnako skiltelės - druskos, maltų juodųjų pipirų - salotų lapų - 1 citrina Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė) Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/kepsnines-malonumai-samo-verinukai-su-keptais-pomidorais/ |
Gumbo - tiršta šamo sriuba
Patiekalui reikės (10 porcijų):
- 1 šamo (apie 1 kg) - 1 sriubos lėkštė pjaustytų svogūnų - 1 sriubos lėkštė pjaustytų salierų stiebų - 1 sriubos lėkštė pjaustytų paprikų - 1 sriubos lėkštė pjaustytų šviežių pomidorų - kelios česnako skiltelės - 1 aitrioji paprika - 1 nepjaustytas svogūnas (sultiniui) - lauro lapų, pipirų žirnelių (sultiniui) - kajeno pipirų, druskos (pagal skonį) - virtų birių ryžių (pateikimui) - aliejaus (kepimui) - kapotų šviežių petražolių ir čiobrelių - 1 st. virtų ryžių (pateikimui) Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė) Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/gumbo-tirsta-samo-sriuba/ |
Šamas en Papillote
Patiekalui reikės (2 porcijos):
- 2 gabaliukai šamo filė - 2 v.š. skysto sviesto - pagal skonį: druskos, baltųjų pipirų, džiovinto mairūno - 2 v.š. kapotos šviežios petražolės - 1,5 v.š. labai smulkiai sukapoto svogūno (geriausiai tinka šalotai arba rausvieji) - 4 grežinėliai citrinos Autorius: Eglė (Kažkas valgomo) Visas receptas: http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2012/08/samas-en-papillote.html |
Traškiai keptas šamas kepsninėje (grill, barbecue)
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):
- 1 šamo (mažesnis nei 1 kg) - 50 g lydyto sviesto - 4 v.š. maltų džiūvėsių - druskos, maltų pipirų mišinio - džiovintų smulkintų daržovių - mišinio (morkų, salierų, svogūnų ir kt.) Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė) Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/traskiai-keptas-samas-kepsnineje/ |
Šamienė su šafranu (+šamo sultinys)
Patiekalui reikės (~1.5 l):
- 1 šamo (stuburkaulis su galva ir šiek tiek mėsytės) - 1 svogūnas, susmulkintas - 40 g saliero gumbo, supjaustyto kubeliais - 40 g pastarnoko, supjaustyto kubeliais (keičiau morka) - 1 lauro lapas - keli juodųjų pipirų grūdeliai - keli petražolių stiebai - 1 gvazdikėlis (nesmulkintas) - 1.5 L vandens - 150 ml sauso balto vyno Autorius: Eglė (Kažkas valgomo) Visas receptas: http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2012/09/samiene-su-safranu-samo-sultinys.html |
Keptas šamas su pomidorais ir pesto padažu
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- 1 šamo filė (apie 400 g išsipjauna iš 0.8 kg skrosto šamo) - 2 pomidorai - 2 v.š. pesto padažo (tinka naminis bazilikas) - 2 v.š. alyvuogių aliejaus - 1 a.š. džiovinto raudonėlio - ryšelio svogūnų laiškų - druskos, pipirų - virtų ryžių (pateikimui) Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė) Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/samas-keptas-su-pomidorais-ir-pesto-padazu/ |
Šamo filė petražolių - česnakų marinate
Patiekalui reikės (2 porcijos):
- ~600 g šamo filė (išsipjauna iš ~1,2 kg šamo) - gero pundo šviežių petražolių - keletos stambių skiltelių šviežio česnako - druskos, maltų pipirų - šliūksnio tyro alyvuogių aliejaus - sviesto ir aliejaus mišinio kepimui Autorius: Aušra (Tarp vėjo gūsių...) Visas receptas: http://ausrra.blogspot.com/2012/07/samo-file-petrazoliu-cesnaku-marinate.html |
Citrininis šamas
Patiekalui reikės (4-5 porcijos):
- 1 kg šviežio šamo - dviejų trijų citrinų - viduržemio jūros prieskonių - citrininių pipirų - česnako miltelių - kardamono miletlių - čiobrelų - druskos - šiek tiek aliejaus - gabaliuko sviesto - laukinių ryžių maišytų su paprastais - kubelio sultinio - ryžių prieskonių mišinys (geriausia švelnesni, o čia naudotas toks: ciberžolė, karis, porai, svogūnai, morkos, cukrus) - lukštentos saulėgražos ir moliūgų sėklos - šaldytos arba šviežios morkos ir žirneliai - vyšniniai pomidorai - rukola |
|
Šamą nuplauname, supjaustome gabaliukais, dedame į indą. Negailėdami įberiam viduržemio jūros prieskonių (jie labai dera su citrina). Citrinpipirių, česnako miltelių, čiobrelių, druskos ir ypač kardamono pilame labai saikingai. Dar šaukstelis aliejaus ir viska apvoliojame. Paliekame šamą pasimarinuoti bent pusvalandį.
Užplikiname ryžius verdančiu vandeniu ir paliekame pastovėti bent 15 min. (jei yra galimybė, po 15 min. užplikome ir paliekame dar 15 min.) Susipjaustome citriną griežinėliais. Skarda arba stiklinį indą ištepame sviestu. Dedame šamo gabaliukus ir tarp jų kišame citrinos griežinėlius. Uždengus folija kišame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 40 min. Likus 30 min iki iškepant šamui, pasidarome puodelį sultinio. Nusunkiame ryžius. Juos beriame į įkaitintą keptuvę (būtina įpilti šiek tiek aliejaus). Šiek tiek pakepiname. Tada pilame trečdalį sultinio, sumažiname kaitrą iki minimalaus lygio ir paliekame troškintis uždengtu dangčiu. Po kurio laiko pamaišome ir įberiame šiek tiek druskos ir ryžių prieskonių negalime. Vis pamaišome ir patikriname kiek dar yra sultinio. Jei sultinio beveik nebėra pilame dar trečdalį puodelio siltinio ir toliau troškiname. Po kurio laiko ragaujame, jei dar ryžiams trukstą supilame likusį sultinį ir troškiname. Prireikus papildomai galima įpilti vandens. Toks troškinimas užtrunka apie 20 – 25 minutes. Kitoje keptuvėje šitirpiname gabalėlį sviesto. Pakepiname saulėgražas ir moliūgų sėklas. Suberiame žirnius ir kubeliasi pjaustytas morkas (arba šaldytų morkų ir žirnelių rinkinį). Pagardiname druska. Troškiname apie 25 min. vis pamaišant. Nuplaunas pomidorus ir salotas. Vyšninius pomidorus prepjauname per pusę. Likusią citriną taip pat supjaustome. Kai tik iškepa žuvis, ją dedame į lekštę. Tuomet dedame ryžius, prie jų morkas su žirneliais. Šiek tiek rukolos, keli vyšniniai pomidorai. Dar citrina. Skanaus! Autorius: Gintė Stadalninkaitė |
Keptas šamas su apkeptu siauralapiu baziliku (pietų Tailandas)
Patiekalui reikės (5-7 porcijos):
- šventasis bazilikas (lot. Ocimum tenuiflorum) - 2 v.š. palmių aliejus Aštriai prieskonių pastai: - 10 džiovintų Thai čili pipirų - 1 v.š. sausų pipirų grūdelių - 3 v.š. šviežių citrinžolių - plonai supjaustytų baltų galų nuo 2 stiebelių - 2 v.š. plonai supjaustytos šviežios galangalo šaknies - 4 skiltelių česnako - 1-2 shallots (Askaloninis česnakas?) - 1 v.š. cukraus - 1 v.š. ciberžolės arba apie 2,5 cm jei šviežias - 2-3 v.š. krevečių pastos Autorius: Patrick (Duck Fat and Politics) Visas receptas: http://duckfatandpolitics.blogspot.com/2010/07/fried-walking-catfish-with-fried-holy.html |
Rūkyto šamo bruscetas su pomidorais ir žalumynais
|