Merkio™ produktai
  • Produktai
    • Skani dovana
    • Žuvis >
      • Krevetės
      • Šamas >
        • Skrostas šamas
        • Karštai rūkytas šamas >
          • Šamo pjaustymas
        • Šamo filė
      • Upėtakis >
        • Upėtakio filė
      • Eršketas
      • Karpis
      • Karštai rūkytas ungurys
      • Tilapija
    • Mėsa >
      • Veršiena
      • Ėriena
      • Elniena
      • Triušiena
      • Kalakutiena
      • Jautiena
      • Kiauliena
      • Viščiukas broileris
      • Sraigės
      • Marinuota mėsa
      • Įv. mėsos gaminiai
      • Žąsiena
    • Pieno produktai >
      • Įvairūs
      • Brandinti fermentiniai sūriai
      • Brandintas avies pieno sūris
    • Sezoninės uogos ir daržovės >
      • Smidrai
      • Šilauogės
      • Braškės
      • Šilkmedžio uogos
      • Medlievos uogos
    • Bakalėja >
      • Sultiniai
      • Linų sėmenų aliejus
      • Grikiai
    • Kiti produktai >
      • Pagardai, marinatai
      • Riešutų užtepai
      • Kibinai
      • Švieži pesto padažai ir kt.
      • Saldumynai
      • Paruoštukai, desertai
      • Grybai
    • Dovanų kuponas
  • Receptai
    • Šamo receptai
    • Upėtakio receptai
    • Elnienos receptai
    • Ėrienos receptai
    • Jautienos receptai
    • Triušienos receptai
    • Vištienos receptai
    • Tilapijų receptai
    • Grikių receptai
    • Smidrų receptai
    • Grybų receptai
  • Straipsniai
  • Apie mus
  • UŽSAKYTI per Pilnaspuodas.lt


VIDEO RECEPTAI » 

Picture

Šalti užkandžiai

Šamo suši
Šamo paštetas
Sumuštinukai su šamu (2 variantai)
Pavasarinė šamo užpiltinė su ridikėliais
Plikyti pyragaičiai, įdaryti rūkyto šamo kremu
Rūkyto šamo bruscetas su pomidorais ir žalumynais

Sriubos

Šamo sriuba su bulvėmis ir apelsinais
Šamo chowder'is
Šamas su ispanišku padažu
Šamo sultinys
Gumbo - tiršta šamo sriuba
Šamienė su šafranu (+šamo sultinys iš šamo)
Kepsninėje

Šamo filė kepta kepsninėje
Šamo kepsnys ant grotelių
Šamo vėrinukai su keptais pomidorais
Traškiai keptas šamas kepsninėje (grill, barbecue)

Karšti patiekalai

Garintas šamas su marinuotomis citrinomis ir pankoliu
Keptas šamas su riešutų plutele
Keptas šamas su keptais svogūnais
Šamas su pankoliais ir žolelių padažu
Sotieji šamo kepsneliai su ryžiais
Troškintas šamas su paprikų padažu (vengriškai)
Šamas su daugiaryžiu ir bazilikų pesto
Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais
Šamo filė troškinta medaus ir dižono padaže
Orkaitėje keptas šamas su medaus, sojos ir garstyčių padažu
Aštriai keptas šamas
Keptas šamas su garstyčiomis ir bulvių salotomis
Šamas en papillote
Keptas šamas su pomidorais ir pesto padažu
Šamo filė petražolių - česnakų marinate
Citrininis šamas

Egzotika

Katalonų virtuvės širdis - paella su šamu
Keptas šamas Kanarų salų stiliumi
Gumbo su šamu (Luiziana namuose)
Keptas šamas su apkeptu siauralapiu baziliku (pietų Tailandas)

Nuoroda į šį receptą

Garintas šamas su marinuotomis citrinomis ir pankoliu

Picture
Patiekalui reikės (2 porcijos):

- ~300 g šamo filė
- 1 vidutinio pankolio
- 6-8 saulėje džiovintų pomidorų
- 6-8 griežinėlių marinuotų citrinų (bet jei neturit, tai ir paprastos turėtų tikti puikiai)
- čiobrelių, raudonėlių, druskos ir pipirų pagal skonį

Autorius: Jurga (Savaitgalio rendez-vous)
Visas receptas: http://savaitgaliorendezvous.blogspot.com/2012/02/garintas-samas-su-marinuotomis.html


Nuoroda į šį receptą

Šamo suši

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):

- 1 rūkyto šamo
- majonezo
- avokado

Daugiau apie tai, kaip pagaminti sušius:
  • ​http://bit.ly/yJw33f (video apie inside-out gamybą)

Autorius: Iveta ir Kipras
Visas receptas: http://120proc.lt/susiu-fiesta-4-receptai-1035/


Pusės kilogramo suši ryžių užteks pasigaminti apie 10 ritinėlių.

- 2,5 puodelio suši ryžių
- 3 puodeliai vandens
- 1 puodelis ryžių acto
- 1/2 puodelio cukraus
- 1/2 šaukštelio druskos

Nuoroda į šį receptą

Keptas šamas su riešutų plutele

Picture
    Patiekalui reikės (4 porcijos):

    - ~400 g šamo filė
    - 1/2 puodelio kefyro
    - 1/8 arb.š uoginės paprikos (kajeno pipiro)
    - 1/2 arb.š raudonėlio
    - 1/2 arb.š saldžiosios paprikos miltelių
    - 1/4 arb.š česnakinės druskos
    - 1/4 arb.š šviežiai maltų pipirų
​    - 1 puodelio nesaldžių kukurūzų dribsnių
    - 1/2 puodelio pekano riešutų (aš naudojau graikinius riešutus)

   Autorius: Ineta (Gamyklėlė)
   Visas receptas: http://gamyklele.lt/2012/03/keptas-samas-su-riesutu-plutele/


Nuoroda į šį receptą

Katalonų virtuvės širdis - paella su šamu

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):

- ~300 g šamo filė
- 1 vištienos krūtinėlė
- 400 g tigrinių arba karališkų krevečių su kiautais
- 12 šv. midijų (išvalytų ir sutvarkytų)
- lyvuogių aliejaus (kepimui)
- 1,5 L vištienos sultinio
- 1 svogūno
- 4 česnako skiltelių

Autorius: Mindaugas
Visas receptas: http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/2012/03/catalonu-virtuves-sirdis-paella.html


​- skardinė sviestinių pupelių (dar būtų galima įdėti baltųjų pupelių bei rausvųjų)
- 1 labai didelis ir prinokęs pomidoras (vasaros metu) arba skardinė pomidorų be sėklyčių ir be odelių
- 1 arb.šaukštelis rūkytos paprikos
- 1 didelis žiupsnis šafrano prieskonio
- 300 g ryžių Arborio (rūšis)
- 1 citrina
- šiek tiek šv. čili pipiro bei druskos su pipirais.

Nuoroda į šį receptą

Keptas šamas Kanarų salų stiliumi

Picture
Pateikalui reikės (4 porcijos):

Keptam šamui:
- 1 šamo (maniškis buvo 850 g)
- 2 a.š. džiovintų pankolių (galima keisti džiovintais krapais)
- 2 v.š. aliejaus
- šviežių svogūnų laiškų
- maltų juodųjų pipirų ir druskos

Bulvėms „Papas arrugadas“:
- 1 kg bulvių
- 150 g. rupios jūros druskos

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)
Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/keptas-samas-kanaru-salu-stiliumi/


Šafrano padažui „Mojo de azafran“:
- 2 aštrūs džiovinti pipirai
- 0,5 a.š. šafrano
- 2 skiltelės česnako
- 100 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. vyno acto
- 0,5 a.š. malto kumino
- 1 a.š. rupios druskos

Petražolių padažui „Mojo de Perejil“:
- 2 v.š. džiovintų petražolių lapelių (kai bus šviežių, tai būtinai gaminsiu su šviežiomis)
- 5 skiltelės česnako
- 100 ml šaltai spausto alyvuogių aliejaus
- 3 v.š. vyno acto
- 0,5 a.š. malto kumino
- 1 a.š. rupios druskos

Nuoroda į šį receptą

Šamo sriuba su bulvėmis ir apelsinais

Picture
Patiekalui reikės (8-10 porcijų):

- 300 g šamo filė, supjaustyta kubeliais
- 2 svogūnai, supjaustyti
- 5-6 vidutinio dydžio bulvės, supjaustytos kubeliais
- 2 valg.š. alyvuogių aliejaus
- ½ arb.š. paprikos miltelių
- 400 g konservuotų pomidorų
- 1 litras vandens
- 1 apelsino sultys
- 1 arb.š. džiovintų raudonėlių
- 2 valg.š. džiovintų porų
- 1/4 puodelio švelnaus (light) sojų padažo
- druskos ir pipirų pagal skonį

Autorius:  Asta (Saulėta virtuvė)
Visas receptas:  http://www.sauletavirtuve.lt/?p=2609 

Nuoroda į šį receptą

Keptas šamas su keptais svogūnais

Picture
Patiekalui reikės (3 porcijos):

- 300 g šamo filė
- miltų apvoliojimui
- sviesto kepimui
- 2 didelių svogūnų
- apie 300 ml alaus
- 1 a. š. tamsiojo muscovado arba kito rudojo cukraus
- 1 v. š. sidro acto (arba baltojo vyno acto)
- druskos, baltųjų pipirų pagal skonį

Patiekiama su bulvių koše.

Autorius: Jurga (Savaitgalio rendez-vous)
Visas receptas: http://savaitgaliorendezvous.blogspot.com/2012/03/keptas-samas-su-keptais-svogunais-aluje.html

Nuoroda į šį receptą

Šamo chowder'is

Picture
Patiekalui reikės (6-8 porcijos):

- 400-600 g šamo filė, supjaustytos gabalėliais
- riebalų kepimui (patartina, aliejaus)
- 1 didokas svogūnas
- 1 paprika (pvz. raudoną)
- 1 didoka morka
- 2-3 stiebai saliero
- 4-5 vidutinės bulvės
- ~200 g kukurūzo (nuo burbuolės, šaldytų ar konservuotų)
- 4-6 Š. miltų (priklausomai nuo daržovių kiekio/norimo tirštumo)
- sultinio (priklauso nuo norimo tirštumo, pradėti galima nuo 1,5 L)
- 200-250 ml grietinėlės (tiks tiek liesesnė, tiek riebesnė)
- druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį (pvz. čiobrelio, raudonėlio, gelsvės)
- sūris, žalumynai papildomai (nebūtina)

Autorius:  Eglė (Kažkas valgomo)
Visas receptas:  http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2012/03/samo-chowderis.html 

Nuoroda į šį receptą

Šamo paštetas

Picture
Patiekalui reikės (2 porcijos):
 
- ~400-500 g šamo filė
- sultinio troškinimui (poach'inimui)
- 1,5 arb. š. želatino
- 3 Š. citrinos sulčių (dalį keičiau baltu vynu)
- 4 Š. majonezo
- žiupsnelis kajeno pipirų (pagal skonį)
- 1 Š. old bay prieskonių mišinio
- šlakelis vusterio padažo
- 2 svogūnėlių laiškai, susmulkinti
- 2 Š. petražolių, susmulkintų (nedėjau)
- druskos, pipirų pagal skonį

Autorius:  Eglė (Kažkas valgomo)
Visas receptas: http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2012/03/samo-pastetas.html

Nuoroda į šį receptą

Šamas su ispanišku padažu

Picture
Patiekalui reikės (2 porcijos):

- 2 vnt. šamo filė su oda
- druskos ir pipirų
- citrinpipirių
- citrinos sulčių
- 5-6 bulvių

Padažui:
- 1 virtos bulvės (dar šiltos) + vandens kuriame virė bulvės
- 2 skiltelių česnako
- 0,5 šaukštelio kmynų
- 0,5 šaukštelio rūkytos paprikos
- druskos
- citrinos sulčių (pagal skonį)
- alyvuogių aliejaus

Autorius: Indrė (Gėrimų ir patiekalų magija)
Visas receptas: http://gpmagija.blogspot.com/2012/03/samas-su-ispanisku-padazu.html 

Nuoroda į šį receptą

Šamas su pankoliais ir žolelių padažu

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):
- 1 kg šamo
- 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 didelio svogūno (supjaustyti žiedeliais)
- 1 mažo pankolio šakniastiebio (supjaustyti griežinėliais)
- 1 česnako skiltelės (smulkiai supjaustyti)
- 12 alyvuogių (labai tinka kuo nors įdarytos)
- 2 valg. šauktai petražolių
- 1 citrinos (sultims)
- druskos, juodųjų pipirų

Žolelių padažui:
- 1/2 stiklinės smulkintų petražolių
- 2-3 susmulkintų svogūnų laiškų
- 1-2 išspaustos česnako skiltelės
- 25 ml citrinos sulčių (galima ir šiek tiek daugiau)
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 1/2 šaukštelio medaus

Žuvį reikia arba išdarinėti (išimti vidurius) arba pasidaryti filė (žr. filmuką anglų kalba). Žuvies abiejose pusėse arba iš žuvies apatinės dalies palei pagrindinį kaulą peiliu padaryti 4 - 5 gilias įpjovas. Tada dubenyje sumaišyti druską ir pipirus (pagal skonį) ir įtrinti žuvies vidų ir išorę
Keptuvėje įkaitinti 2 valg. šaukštus aliejaus, suberti svogūnus, pankolius, česnakus ir viską kepti 5-8 min. pamaišant, ant nedidelės ugnies kol suminkštės, bet nepagels
Viską, kas buvo kepinta, sudėti į karščiui atsparų indą. Ant viršaus sudėti žuvį ar jos file, pabarstyti alyvuogėmis, petražolėmis, citrinų sultimis ir likusiu alyvuogių aliejumi
Žuvį lengvai pridengti folija ir kepti apie 15 min 200 laipsnių temperatūroje iš anksto įkaitintoje orkaitėje
Po to nuimti foliją ir kepti dar apie 10 min. arba kol visiškai iškeps.

Žolelių padažui, visus ingredientus sudėti į trintuvą ir sutrinti arba sudėti viską į indą ir naudojant maišytuvą (angl. Blender) viską sumaišyti iki vientisos masės.
Skanaus!!!

Autorius: Austėja Mankevičiūtė

Nuoroda į šį receptą

Sotieji šamo kepsneliai su ryžiais

Picture
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):
- 1 kg šamo
- žuvies prieskoniai "Santa Maria"
- 50 g grūdėtų garstyčių
- 100 g smulkinto sūrio "Džiugas"
- sezamų sėklų
- 1 raudonoji saldžioji paprika
- 1 česnakas
- 1 citrina
- 2 v.š. majonezo
- sviesto
- 100 g ryžių

Paruošiame šamo filė. Paruoštą filė ištriname žuvies prieskoniais, apšlakstome citrinos sultimis ir garstyčiomis. (10-15 min. marinuojame). Supjaustome filė į nedidelius gabalėlius.
Kepame keptuvėje ~6-10 min.
Kol kepa šamas, išmaišome sviestą, majonezą ir sūrį viename inde. Tuo pat metu verdame ryžius.
Bebaigiant kepsneliams kepti uždedame paruoštą mišinėlį ir palaukiame kol jis išsilydys.

Papuošiame paprikos gabalėliu ir apibarstom sezamo sėklomis. Skanaus!

Autorius: Rasa Barvainytė, maisto ambasadorė

Nuoroda į šį receptą

Gumbo su šamu (Luiziana namuose)

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):
 
- šamo filė (~500 g)
- saujos krevečių
- svogūno, paprikos, saliero stiebų (maždaug panšiomis proporcijomis)
- keleto skiltelių česnako
- 5 šaukštų miltų
- 3-4 v.š. lydyto sviesto (nuotraukoje ką tik pagamintas, dar skystas) arba aliejaus
- morkos
- citrinos
- Kajeno pipirų, druskos
- petražolių arba kalendros
- ybiškių (jei įmanoma)

Autorius: Igelis (IGELIO KULINARINIS BLOGAS)
Visas receptas: http://igelis.wordpress.com/2012/03/11/luiziana-namuose-gumbo-su-samu/

Nuoroda į šį receptą

Troškintas šamas su paprikų padažu  (Vengriškai)

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):

- ~400 g šamo filė
- 1 svogūno
- 1 paprikos
- 1 pomidoro (ne sezono metu aš naudojau konservuotą)
- 3 v.š. grietinės
- 1/2 v.š. miltų
- aliejaus kepimui
- šiek tiek sviesto
- 1 a.š. maltos vengriškos paprikos
- druskos

Autorius: Renata (valgom EUROPĄ)
Visas receptas: http://valgomeuropa.blogspot.com/2012/03/paskutinis-savaitgalis-klaipedoje-ir.html



Nuoroda į šį receptą

Šamas su daugiaryžiu ir bazilikų pesto

Picture
Patiekalui reikės (2 porcijos):

Žuviai:
- 4 šamo kepsnelių
- druskos ir pipirų
- citrinos sulčių
- trupučio aliejaus kepimui
- 2 arb.š. bazilikų pesto padažo

​
Autorius: Indrė (Gėrimų ir patiekalų magija)
Visas receptas: http://gpmagija.blogspot.com/2012/03/samas-su-daugiaryziu-ir-baziliku-pesto.html


Ryžiams:
- 1 šaukšto aliejaus
- 1 šaukšto + 50 g sviesto
- 2-3 salierų stiebų
- 1 svogūno
- 200 g Carnaroli ryžių (tinka ir kitokie)
- 100 ml sauso balto vyno
- 500 ml daržovių sultinio
- 50 g kietojo sūrio
- šviežiai maltų pipirų

Nuoroda į šį receptą

Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):

- 4 gabalėliai (~300-400 g) šamo filė
- 250 g kuskuso
- 1 citrina
- ½ raudonojo svogūno, smulkiai kapoto
- 12 vyšninių pomidoriukų, supjaustytų ketvirčiais
- 1 valg.š. alyvuogių aliejaus
- 1 arb.š. paprikos miltelių
- 1 valg.š. šviežio rozmarino, kapoto
- 1 valg.š. saulėgrąžų aliejaus
- druskos ir pipirų pagal skonį

Autorius: Asta (Saulėta virtuvė)
Visas receptas: http://www.sauletavirtuve.lt/?p=2592


Nuoroda į šį receptą

Šamo filė troškinta medaus ir Dižono padaže

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):

- 600 g šamo filė
- česnakinės druskos
- šviežiai maltų pipirų
- 1 poro, supjaustyto žiedais
- 2 v.š. dižono garstyčių
- 2 a.š. medaus
- 2 a.š. džiovinto peletrūno
​
Garnyrui:
- 2 stiklinių kuskuso
- šaukšto alyvuogių aliejaus
- nedidelio gabalėlio sviesto
- 1 saldžiosios paprikos
- 1 brokolio
- jūros druskos
- laimo citrinos

Autorius: Tastyart.lt
Visas receptas:
https://www.tastyart.lt/2013/10/samo-file-troskinta-medaus-garstyciu-padaze/

Nuoroda į šį receptą

 Šamo filė kepta kepsninėje

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):

- 1 didelė šamo filė (apie 700-800g)
- 2 v.š. citrinos sulčių
- 4 v.š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. garstyčių sėklų grūdelių
- 1 didelio pundelio šviežių krapų
- druskos, maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
- augalinio aliejaus (šamo odos ir grotelių sutepimui)

30 min. marinavimas, 15 min. kepimas

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)
Visas receptas:
http://www.sezoninevirtuve.lt/samo-file-kepta-kepsnineje/

Nuoroda į šį receptą

 Aštriai keptas šamas

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):

- 1 kg šamo
- 4 v.š. sojos padažo
- 4 v.š. žaliųjų citrinų sulčių
- 4 v.š. skrudinto sezamų aliejaus
- 1 a.š. rudojo cukraus
- 1 aitrusis pipiras
- 3 cm. šviežios imbiero šaknies
- pjaustyto šviežio poro

Pateikimui:
virtų „Basmati“ ryžių

10 min. gaminimas, 45 min. kepimas

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)
Visas receptas:
http://www.sezoninevirtuve.lt/astriai-keptas-samas/

Nuoroda į šį receptą

Šamo sultinys

Picture
Patiekalui reikės (4-6 porcijos):
​

- 1 šamo galva, uodega ir stuburas (likę nuo file pjaustymo)
- 2 morkų
- 1 svogūno
- 1 nedidelio saliero
- 2 petražolių šaknų
- 1 st. baltojo vyno
- 2 l vandens
- 2 lauro lapelių
- 6 juodųjų pipirų
- čiobrelio šakelės
- druskos (pagal skonį)

5 min. paruošimas, 30 min. virimas

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)
Visas receptas:
http://www.sezoninevirtuve.lt/zuvies-samo-sultinys/

Nuoroda į šį receptą

Sumuštinukai su šamu (2 variantai)

Picture
Patiekalui reikės (20 sumuštinukų):

1 kg rūkyto šamo

Sumuštiniai su rūkytu šamu ir keptais pomidoriukais:
Ant orkaitėje paskrudintos juodos duonos užtepkite varškės tepamą sūrį, sumaišytą su grietine ir šviežiomis žolelėmis. Uždėkite rūkyto šamo gabaliukus ir vyšninių pomidoriukų puselės, keptas orkaitėje su smulkintu česnaku, raudonėliais, čiobreliais ir alyvuogių aliejumi.

Sumuštiniai su rūkytu šamu, razinomis ir kedro riešutais:
Pamirkytas vandenyje razinas sumaišykite su pakepintais ant sausos keptuvės kedro riešutais, aliejuje keptais raudonais svogūnais, rūkyto šamo filė ir smulkintomis petražolėmis. Pagardinkite druska, pipirais, alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu. Uždėkite ant orkaitėje paskrudintų čiabatos ar batono riekelių.

Autorius: Anna, kulinarijos studija "Čiop Čiop"

Nuoroda į šį receptą

Šamo kepsnys ant grotelių

Picture
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):

- 2 nedidelių šamo filė gabaliukų (apie 0.4 kg)
- 2 geltonųjų paprikų
- 6-8 vynuoginių pomidoriukų
- 1 citrinos
- 1-2 raudonųjų svogūnų
- špinatų, salotų ar pan.
- alyvuogių aliejaus
- druskos ir pipirų
- sviesto

Autorius: Kipras ir Iveta
Visas receptas: https://www.geriproduktai.lt/

Nuoroda į šį receptą

Pavasarinė šamo užpiltinė su ridikėliais

Picture
Patiekalui reikės (8 porcijos):

Užpiltinei:
- 1 nedidelio šamo (apie 1 kg)
- 1 l šamo sultinio (receptas čia)
- 1,5 pakelio Dr. Oetker želatinos (skirtos 1,5 l. skysčio)
- 4-5 švieži ridikėliai
- šakelė petražolių
- šakelė krapų

Pateikimui:
- tarkuotų krienų
- šviežių špinatų lapelių
- svogūnų laiškų

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)
Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/pavasarine-zuvies-samo-uzpiltine/

Nuoroda į šį receptą

  Keptas šamas su garstyčiomis ir bulvių salotomis

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):

- 1 šamo (apie 1 kg)
- 2 v.š. mėgstamų garstyčių
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 2 v.š. kapotų šviežių krapų
- druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)

Bulvių salotoms:
- 1 kg. bulvių (naudojau rausvąsias)
- 2 v.š. grūdėtųjų garstyčių
- 4 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1 a.š. medaus
- 2 v.š. kapotų šviežių krapų
- druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)
Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/keptas-samas-su-garstyciomis-ir-bulviu-salotomis/

Nuoroda į šį receptą

Plikyti pyragaičiai, įdaryti rūkyto šamo kremu

Picture
Patiekalui reikės (~40 vnt.):

Plikytie,ms pyragaičiams:
- 125 ml vandens
- 125 ml pieno
- 100 g sviesto
- 0,5 arb. š. druskos
- 0,75 arb. š. cukraus
- 150 g miltų
- 240 g kiaušinių (~4 vnt. M dydžio)

Kepimas: 25-35 min. (vienai partijai)

Rūkyto šamo kremas su kaparėliais (įdaras ~25 vnt. pyragaičių):
- 100 g rūkyto šamo mėsos, susmulkintos šakute
- 150 g kreminio sūrio arba švelnaus skonio kreminės varškės
- 30 g kaparėlių, susmulkintų
- 2 Š. petražolių, susmulkintų
- druskos, pipirų, citrinos sulčių

Gaminimo laikas: 20 min.

Autorius: Eglė (Kažkas valgomo)
Visas receptas: http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2012/10/plikyti-pyragaiciai-idaryti-rukyto-samo.html

Nuoroda į šį receptą

Šamo vėrinukai su keptais pomidorais

Picture
Patiekalui reikės (6 porcijos):

- 1 kg šamo (visos žuvies)
- 5 v.š. ypač gryno alyvuogių aliejaus
- 1 čili pipiras
- 3 česnako skiltelės
- 1 citrinos nutarkuota žievelė
- druskos ir maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)

Pateikimui:
- 6 pomidorai (geriau naminiai)
- 2 v.š. ypač gryno alyvuogių aliejaus
- 2 česnako skiltelės
- druskos, maltų juodųjų pipirų
- salotų lapų
- 1 citrina

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)
Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/kepsnines-malonumai-samo-verinukai-su-keptais-pomidorais/

Nuoroda į šį receptą

Gumbo - tiršta šamo sriuba

Picture
Patiekalui reikės (10 porcijų):

- 1 šamo (apie 1 kg)
- 1 sriubos lėkštė pjaustytų svogūnų
- 1 sriubos lėkštė pjaustytų salierų stiebų
- 1 sriubos lėkštė pjaustytų paprikų
- 1 sriubos lėkštė pjaustytų šviežių pomidorų
- kelios česnako skiltelės
- 1 aitrioji paprika
- 1 nepjaustytas svogūnas (sultiniui)
- lauro lapų, pipirų žirnelių (sultiniui)
- kajeno pipirų, druskos (pagal skonį)
- virtų birių ryžių (pateikimui)
- aliejaus (kepimui)
- kapotų šviežių petražolių ir čiobrelių
- 1 st. virtų ryžių (pateikimui)

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)
Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/gumbo-tirsta-samo-sriuba/

Nuoroda į šį receptą

Šamas en Papillote

Picture
Patiekalui reikės (2 porcijos):

- 2 gabaliukai šamo filė
- 2 v.š. skysto sviesto
- pagal skonį: druskos, baltųjų pipirų, džiovinto mairūno
- 2 v.š. kapotos šviežios petražolės
- 1,5 v.š. labai smulkiai sukapoto svogūno (geriausiai tinka šalotai arba rausvieji)
- 4 grežinėliai citrinos

Autorius: Eglė (Kažkas valgomo)
Visas receptas: http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2012/08/samas-en-papillote.html

Nuoroda į šį receptą

Traškiai keptas šamas kepsninėje (grill, barbecue)

Picture
Patiekalui reikės (3-4 porcijos):

- 1 šamo (mažesnis nei 1 kg)
- 50 g lydyto sviesto
- 4 v.š. maltų džiūvėsių
- druskos, maltų pipirų mišinio
- džiovintų smulkintų daržovių
- mišinio (morkų, salierų, svogūnų ir kt.)

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)
Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/traskiai-keptas-samas-kepsnineje/

Nuoroda į šį receptą

Šamienė su šafranu (+šamo sultinys)

Picture
Patiekalui reikės (~1.5 l):

- 1 šamo (stuburkaulis su galva ir šiek tiek mėsytės)
- 1 svogūnas, susmulkintas
- 40 g saliero gumbo, supjaustyto kubeliais
- 40 g pastarnoko, supjaustyto kubeliais (keičiau morka)
- 1 lauro lapas
- keli juodųjų pipirų grūdeliai
- keli petražolių stiebai
- 1 gvazdikėlis (nesmulkintas)
- 1.5 L vandens
- 150 ml sauso balto vyno

Autorius: Eglė (Kažkas valgomo)
Visas receptas: http://valgoma-nevagoma.blogspot.com/2012/09/samiene-su-safranu-samo-sultinys.html

Nuoroda į šį receptą

Keptas šamas su pomidorais ir pesto padažu

Picture
Patiekalui reikės (4 porcijos):

- 1 šamo filė (apie 400 g išsipjauna iš 0.8 kg skrosto šamo)
- 2 pomidorai
- 2 v.š. pesto padažo (tinka naminis bazilikas)
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 a.š. džiovinto raudonėlio
- ryšelio svogūnų laiškų
- druskos, pipirų
- virtų ryžių (pateikimui)

Autorius: Rennie (Sezoninė Virtuvė)
Visas receptas: http://www.sezoninevirtuve.lt/samas-keptas-su-pomidorais-ir-pesto-padazu/

Nuoroda į šį receptą

Šamo filė petražolių - česnakų marinate

Picture
Patiekalui reikės (2 porcijos):

- ~600 g šamo filė (išsipjauna iš ~1,2 kg šamo)
- gero pundo šviežių petražolių
- keletos stambių skiltelių šviežio česnako
- druskos, maltų pipirų
- šliūksnio tyro alyvuogių aliejaus
- sviesto ir aliejaus mišinio kepimui

Autorius: Aušra (Tarp vėjo gūsių...)
Visas receptas: http://ausrra.blogspot.com/2012/07/samo-file-petrazoliu-cesnaku-marinate.html

Nuoroda į šį receptą

Citrininis šamas

Picture
Patiekalui reikės (4-5 porcijos):

- 1 kg šviežio šamo
- dviejų trijų citrinų
- viduržemio jūros prieskonių
- citrininių pipirų
- česnako miltelių
- kardamono miletlių
- čiobrelų
- druskos
- šiek tiek aliejaus
- gabaliuko sviesto
- laukinių ryžių maišytų su paprastais
- kubelio sultinio
- ryžių prieskonių mišinys (geriausia švelnesni, o čia naudotas toks: ciberžolė, karis, porai, svogūnai, morkos, cukrus)
- lukštentos saulėgražos ir moliūgų sėklos
- šaldytos arba šviežios morkos ir žirneliai
- vyšniniai pomidorai
- rukola
Šamą nuplauname, supjaustome gabaliukais, dedame į indą. Negailėdami įberiam viduržemio jūros prieskonių (jie labai dera su citrina). Citrinpipirių, česnako miltelių, čiobrelių, druskos ir ypač kardamono pilame labai saikingai. Dar šaukstelis aliejaus ir viska apvoliojame. Paliekame šamą pasimarinuoti bent pusvalandį.

Užplikiname ryžius verdančiu vandeniu ir paliekame pastovėti bent 15 min. (jei yra galimybė, po 15 min. užplikome ir paliekame dar 15 min.)

Susipjaustome citriną griežinėliais. Skarda arba stiklinį indą ištepame sviestu. Dedame šamo gabaliukus ir tarp jų kišame citrinos griežinėlius. Uždengus folija kišame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 40 min.

Likus 30 min iki iškepant šamui, pasidarome puodelį sultinio. Nusunkiame ryžius. Juos beriame į įkaitintą keptuvę (būtina įpilti šiek tiek aliejaus). Šiek tiek pakepiname. Tada pilame trečdalį sultinio, sumažiname kaitrą iki minimalaus lygio ir paliekame troškintis uždengtu dangčiu. Po kurio laiko pamaišome ir įberiame šiek tiek druskos ir ryžių prieskonių negalime. Vis pamaišome ir patikriname kiek dar yra sultinio. Jei sultinio beveik nebėra pilame dar trečdalį puodelio siltinio ir toliau troškiname. Po kurio laiko ragaujame, jei dar ryžiams trukstą supilame likusį sultinį ir troškiname. Prireikus papildomai galima įpilti vandens. Toks troškinimas užtrunka apie 20 – 25 minutes.

Kitoje keptuvėje šitirpiname gabalėlį sviesto. Pakepiname saulėgražas ir moliūgų sėklas. Suberiame žirnius ir kubeliasi pjaustytas morkas (arba šaldytų morkų ir žirnelių rinkinį). Pagardiname druska. Troškiname apie 25 min. vis pamaišant.

Nuplaunas pomidorus ir salotas. Vyšninius pomidorus prepjauname per pusę. Likusią citriną taip pat supjaustome.

Kai tik iškepa žuvis, ją dedame į lekštę. Tuomet dedame ryžius, prie jų morkas su žirneliais. Šiek tiek rukolos, keli vyšniniai pomidorai. Dar citrina.
Skanaus!

Autorius: Gintė Stadalninkaitė

Nuoroda į šį receptą

Keptas šamas su apkeptu siauralapiu baziliku (pietų Tailandas)

Picture
Patiekalui reikės (5-7 porcijos):

- šventasis bazilikas (lot. Ocimum tenuiflorum)
- 2 v.š. palmių aliejus

Aštriai prieskonių pastai:
- 10 džiovintų Thai čili pipirų 
- 1 v.š. sausų pipirų grūdelių 
- 3 v.š. šviežių citrinžolių - plonai supjaustytų baltų galų nuo 2 stiebelių
- 2 v.š. plonai supjaustytos šviežios galangalo šaknies
- 4 skiltelių česnako
- 1-2 shallots (Askaloninis česnakas?)
- 1 v.š. cukraus 
- 1 v.š. ciberžolės arba apie 2,5 cm jei šviežias 
- 2-3 v.š. krevečių pastos 


Autorius: Patrick (Duck Fat and Politics)
Visas receptas: http://duckfatandpolitics.blogspot.com/2010/07/fried-walking-catfish-with-fried-holy.html

Nuoroda į šį receptą

Rūkyto šamo bruscetas su pomidorais ir žalumynais

Picture
Patiekalui reikės (2-3 porcijos):

- pusė rūkyto šamo, pusė (~300-500 g.)
- itališka duona "Ciabata", 1 kepaliukas
- alyvuogių aliejaus
- druska
- pomidorai, 2-3 vnt.
- rozmarino ir mėtos šakelė
- česnakas, 1 skiltelė

Ruošimo trukmė: 15 min
Bendra trukmė: 20 min

Itališką duoną reikia suraikyti įstižai, kad riekės plotas būtų kuo didesnis. Pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska. Tada duonos riekeles pašauti į orkaite, įkaitintą iki 150 laipsnių ir pakepti kol apskrus.
Kol riekelės skrunda, šamą reikia susismulkiti. Pomidorus nuplikyti, nulupti ir susmulkiti. Žoleles nuskalauti ir susmulkiti. Viską sudėti į dubenį, pagardinti duska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus, ir gerai sumaišyti.
Paskrudusias riekeles įtrinti česnaku kuo greičiau kol neatšalo, pridėti ant riekių paruoštos užtepėlės ir valgyti su karšta kava.
Skanaus.

Autorius: Agnija Pansevičiūtė, maisto ambasadorė
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Produktai
    • Skani dovana
    • Žuvis >
      • Krevetės
      • Šamas >
        • Skrostas šamas
        • Karštai rūkytas šamas >
          • Šamo pjaustymas
        • Šamo filė
      • Upėtakis >
        • Upėtakio filė
      • Eršketas
      • Karpis
      • Karštai rūkytas ungurys
      • Tilapija
    • Mėsa >
      • Veršiena
      • Ėriena
      • Elniena
      • Triušiena
      • Kalakutiena
      • Jautiena
      • Kiauliena
      • Viščiukas broileris
      • Sraigės
      • Marinuota mėsa
      • Įv. mėsos gaminiai
      • Žąsiena
    • Pieno produktai >
      • Įvairūs
      • Brandinti fermentiniai sūriai
      • Brandintas avies pieno sūris
    • Sezoninės uogos ir daržovės >
      • Smidrai
      • Šilauogės
      • Braškės
      • Šilkmedžio uogos
      • Medlievos uogos
    • Bakalėja >
      • Sultiniai
      • Linų sėmenų aliejus
      • Grikiai
    • Kiti produktai >
      • Pagardai, marinatai
      • Riešutų užtepai
      • Kibinai
      • Švieži pesto padažai ir kt.
      • Saldumynai
      • Paruoštukai, desertai
      • Grybai
    • Dovanų kuponas
  • Receptai
    • Šamo receptai
    • Upėtakio receptai
    • Elnienos receptai
    • Ėrienos receptai
    • Jautienos receptai
    • Triušienos receptai
    • Vištienos receptai
    • Tilapijų receptai
    • Grikių receptai
    • Smidrų receptai
    • Grybų receptai
  • Straipsniai
  • Apie mus
  • UŽSAKYTI per Pilnaspuodas.lt