Ilgi makaronai su šitake
Ilgi makaronai su šitake |
Reikės (2-3 porcijoms):
- ~0,180 kg šviežių šitake grybų - ~180 g ilgų makaronų - 1 mažo svogūno - 1 česnako skiltelės - 50-70 ml vištienos sultinio - ~50 ml balto vyno - ~100 ml riebios grietinėlės (36% ar daugiau) - 1 v.š. alyvuogių aliejaus - ~50 g tarkuoto kieto sūrio - Druskos ir pipirų pagal skonį Gaminimas: Į keptuvę įpilame alyvuogių aliejaus, įkaitiname. Sutraiškome česnako skiltelę ir svogūną supjaustome gabaliukais. Sudedame į keptuvę ir kepiname kol svogūnas taps gražios geltonos spalvos ir išsiskirs aromatas. Šiuo metu būtų geras laikas užkaisti makaronus, nes kol viską pakepinsim greičiausiai jie kaip tik ir išvirs. Supjaustome šitake grybus ir suberiame juos į keptuvę. Šiek tiek pakebiname. Tada pilame sultinį ir baltą vyną. Viską kaitiname kol supilto skysčio liks apie pusę. Tada pilme grietinėlę, pagardiname druska ir juodaisiais pipirais. Patroškiname iki norimo tirštumo. Supilame išvirusius makaronus ir viską gerai išmaišome. Pagardiname šviežiais krapais ar petražolėmis bei tarkuotu kietu sūriu. Skanaus! |
Citrininės kreivabudės tradiciškai
Citrininės kreivabudės tradiciškai |
Reikės (3-4 porcijoms):
- ~0,250 kg šviežių citrininių kreivabudžių - 1 vidutinio svogūno - ~200 ml riebios grietinėlės - 1-2 v.š. grietinės - ~100 g šaltai rūkytos šoninės - 2-3 a.š. krapų (gali būti šaldyti, švieži ar džiovinti) - Alyvuogių aliejaus - Druskos ir pipirų pagal skonį Gaminimas: Supjaustome šoninė mažais kubeliais, smulkiai supjaustome svogūną. Į keptuvę įpilame alyvuogių aliejaus, įkaitiname. Dedame šoninę ir trumpai pakepiname kol gabaliukai paruduos. Tada dedame svogūną ir pakepiname kol svogūnai taps gražios gelsvos spalvos. Didesnes citrinines kreivabudes perpjauname pusiau ir visas suberiame į keptuvę. Apibarstome druska ir pipirais pagal skonį ir troškiname 2-3 minutes. Supilame grietinėlę ir įdedame grietinę. Viską išmaišome ir dar troškiname apie 5 minutes. Pabaigai įdedame krapų ir troškiname apie 1-2 minutes. Patiekalą gardu valgyti su bulvių koše ar duona. Skanaus! |
Kreivabudės karbonadas
Kreivabudės karbonadas |
Reikės (2-3 porcijoms):
- ~0,250 kg šviežių kreivabudžių - 3 kiaušinių - 0,5-1 česnako skiltelės - ~2 a.š. krapų (gali būti šaldyti, švieži ar džiovinti) - Alyvuogių aliejaus - Druskos ir pipirų Gaminimas: Įmušame kiaušinius į indą. Įdedame sutraiškytą (arba labai smulkiai supjaustytą) česnako skiltelę (arba pusę – kaip kam labiau patinka), krapus. Pagardiname druska ir juodaisiais pipirais. Viską gerai išmaišome. Kreivabudes atskiriame po vieną ir pamušame, kad pasidarytų lygus blynas. Kotelius galima stipriau ir daugiau pamušti, nes šioje vietoje grybas yra kietesnis ir stangresnis. Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų. Kreivabudes iš abiejų pusių pavilgome kiaušinio plakinyje ir dedame į keptuvę. Kepame po 2-3 minutes iš abiejų pusių. Grybus kartą apvertus galima apibarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu ir leisti jam išsilydyti uždengiant keptuvę dangčiu. Patiekalą galima valgyti vieną arba su paskrudinta duona ar batonu. Skanaus! |