Detoksikacija - Sveikatos Šaltinis ar Mitas?
Pastaruoju metu detoksikacija – tarsi burtažodis, padedantis išvalyti organizmą, geriau jaustis ar atsikratyti nepageidaujamo svorio. Vieni išbando sulčių programas, kiti taiko savaitės mitybos planą, kuriame vien vaisiai ir daržovės, o treti imasi iškrovos dienų. Nors tai vis populiaresnė mitybos dalis, visgi kyla klausimas, ar detoksikacija suteikia daugiau naudos ar žalos mūsų organizmui?
Kas yra detoksikacija?
Detoksikacija – alternatyvus gydymo būdas, kuris vadovaujasi idėja, jog toksinai, susikaupę kūne, turi įtakos ligoms, o jas išgydyti galima išvalant esamus ir vengiant naujų toksinų.
Tokios ligos, kaip alergija, artritas, astma, depresija, diabetas ar širdies ligos dažnai siejamos su toksiškomis ir alergiškomis medžiagomis maiste ir aplinkoje. Detoksikacija dažnai praktikuojama ne tik šių ligų gydymui, bet ir jų prevencijai.
Detoksikacija, naudojama jau tūkstančius metų, gali būti priskiriama prie vienų seniausių medicinos praktikų, tapusia viena iš atraminių taškų alternatyviajai medicinai.
Ar detoksikacija veiksminga?
Apie detoksikaciją girdime įvairių nuomonių, pastaruoju metu ji sparčiai populiarėja ir Lietuvoje. Sudaromi mitybos planai, siūlomos sulčių dietos ar įvairūs maisto papildai. Tačiau prieš stačia galva neriant į detoksikaciją, būtina atkreipti dėmesį į keletą labai svarbių dalykų.
Viena vertus, klaidingai manoma, jog minimi toksinai nuolat kaupiasi organizme, kol galiausiai nusprendžiama jų atsikratyti. Iš tiesų toksinai, patekę į žmogaus organizmą, būna apdorojami ir pašalinami po kelių valandų. Tai nėra medžiaga, kuri kaupiasi slaptoje kišenėje. Žmogaus kūnas turi natūralią funkciją su tuo susidoroti ir tai daro gana sėkmingai.
Kita vertus, moksliškai neįrodyta, jog būtent detoksikacija turi tiesioginę naudą. Teigiami pasikeitimai dažnai įvyksta ne dėl toksinų pašalinimo iš organizmo.
Daugelis iš mūsų gyvena vis greitesnį gyvenimo būdą, valgo paskubomis, dažniausiai greitai paruošiamą maistą. Kartais užsuka į barą, išgeria alaus ar vyno, suvalgo patiekalą, kuriame negausu daržovių. Mėgsta užkandžiauti saldumynais, geria pernelyg daug kavos, neišsimiega ir galbūt rūko. Visame šiame sūkuryje dažnai nepastebima, jog mityba nepilnavertė. Joje trūksta vaisių, daržovių, vitaminų, skirtingų maisto produktų, iš kurių gaunamos naudingos medžiagos.
Galiausiai žmonės imasi detoksikacijos, tikėdamiesi, jog tai padės atgauti prarastą energiją, susigrąžinti žvalumą. Tuo metu organizmas staiga gauna didelį kiekį naudingų medžiagų iš vaisių, sulčių, daržovių. Savijauta pagerėja ne dėl detoksikacijos, o dėl to, jog anksčiau minėta mityba nebuvo pilnavertė.
Taip pat daug ir sočiai valgantys gali pajusti mažesnį pilvo pūtimą, lengvumą. Kai kuriems gali nustoti skaudėti galvą, nes nevartojama kofeino ir alkoholio. Pastebima švaresnė oda, nes išgeriama daugiau vandens.
Kaip pagerinti savijautą nealinant organizmo dietomis?
Jei keičiant mitybą svaigsta galva, skauda skrandį, pasikeičia kvėpavimas – tai nėra geri ženklai. Šie pojūčiai nėra susiję su geresne savijauta ar kūno valymu, į tai būtina atkreipti dėmesį.
Visų pirma, prieš imantis kraštutinių mitybos pakeitimų, siūloma pradėti nuo smulkių pokyčių:
- Peržvelkite savo mitybą. Užduokite sau klausimą, ar užtektinai vaisių ir daržovių suvalgote per dieną. Užkandžiams rinkitės riešutus, vaisius ir uogas.
- Sumažinkite suvartojamo alkoholio kiekį.
- Daugiau judėkite. Sporto klubas, bėgiojimas lauke, dviračiai ar tiesiog pasivaikščiojimai gryname ore.
- Sumažinkite suvartojamo cukraus kiekį. Mažiau jo dėkite į arbatą ar kavą, sumažinkite bandelių, šokoladų ir kitų saldumynų kiekį. Nereikia savęs bausti ir visai atsisakyti cukraus, tačiau po truputi sumažinti jo kiekį tikrai įmanoma.
Jei informacija tau buvo aktuali ir įdomi, pasidalink su draugais Facebooke, jiems tai gali būti įdomu taip pat.
Beje, jei vertini kokybišką ir šviežią maistą, kviečiame susipažinti su mūsų produktais » :)
Daugiau straipsnių rasi mūsų blog'e »
Prisijunk prie 9052 žmonių, kurie
gauna naujienlaiškius su straipsniais, video receptais bei informaciją, kada atvežame šviežių produktų į jų miestą |
Iliustracijos iš freepik.com |