Kokią mėsą ir žuvį valgyti norint atsikratyti nereikalingų kilogramų?
Daugelis norinčiųjų sulieknėti sunerimsta išgirdę, jog lieknėjant būtina atsisakyti mėsos, o kai kuriais atvejais ir žuvies patiekalų. Ar tai tikrai turi lemiamą reikšmę, norint atsikratyti nepageidaujamų kilogramų?
Lietuvos statistikos departamento duomenimis teigiama, kad mūsų šalyje antsvorio turi kas trečias gyventojas, o nutukęs yra – kas septintas. Daugelis žino, kad drastiškomis dietomis pasiekti norimo mažesnio svorio ne tik sunku, bet ir žalinga. Dietologai pataria pirmiausia daugiau judėti, sportuoti bei peržiūrėti savo valgiaraštį.
Mėsos technologijų specialistė Rasa Dapkevičienė teigia, kad net nedidelis pokytis maisto racione gali padėti laimėti daugiau nei 70 % lieknėjimo kovos. Tam būtina pasidomėti naudingomis jau vartojamo maisto savybėmis ir pasirinkti iš jų naudingiausius.
Valgykime mažiau riebalų, daugiau baltymų
Šveicarų diabetologas profesorius Alainas Golay teigia, kad kilogramai, kurių pavyksta atsikratyti dietos metu, negrįžta tik tuomet, jei valgoma pakankamai baltymų. Jis pateikia daugybę receptų, kaip galima lieknėti paprastais būdais, užuot save alinus neveiksmingomis dietomis. Medikas primygtinai nepataria žavėtis vegetarizmu ir tikina, kad riboti reikia tik riebalus, ypač paslėptus produktuose. Minimaliai pakoregavus mitybą, galima išvengti apie 30g riebalų per dieną, o tai – 270 kalorijų.
Itin daug riebalų turi visi greito maisto restoranų gaminiai, riešutai, rūkytos dešros, bulvių traškučiai, konditerijos gaminiai, sausainiai, dauguma sūrių.
Daugelis nustebs išgirdę, kad mėsa yra liesesnė už sūrį. Neriebus kumpis, jautienos išpjova, veršiena, kalakutiena, triušiena, elniena – tikrai gali pakeisti riebią mėsą, kietąjį sūrį bei dešrą. ,,Riebią dešrą pakeitę virtu kumpiu per savaitę išvengsite 1000 kalorijų“,- pataria A.Golay.
Kokią mėsą rinktis norint sulieknėti?
Kalakutiena
Pasak Rasos Dapkevičienės, renkantis kalakutieną, galima patenkinti mėsos poreikį ir kartu sumažinti sočiųjų riebalų bei cholesterolio kiekį maiste. Norėdami sudeginti gautas kalorijas, suvalgius 100g kalakutienos filė, reikia pusę valandos vaikščioti, tuo tarpu suvalgius tą patį kiekį kiaulienos karbonado, būtina pusvalandį bėgioti.
Jautiena
Šviežia geros kokybės jautiena – labai maistinga ir gerai virškinama. Ši mėsa ypač naudinga tiems, kurie dirba protinį darbą, daug sportuoja. Iš jautienos verdamas sultinys yra vertingiausias, naudingiausias žmogui.
Triušiena
Jungtinių Amerikos Valstijų dietologai nustatė, kad vertingiausia mėsa yra triušiena. Ją organizmas pasisavina net 96 proc., o kitų rūšių mėsos šis rodiklis nesiekia ir 50 proc. Triušiena turi gerokai daugiau baltymų negu aviena, jautiena, veršiena ar kiauliena. Triušienoje mažiau cholesterolio ir daugiau geležies. Triušiena rekomenduojama ne tik lieknėjantiems, bet ir vaikams bei besilaukiančioms moterims.
Elniena
Elniena vis dažniau renkasi ne tik gurmanai, bet ir sveikos mitybos besilaikantys žmonės. Anksčiau laikyta vargšų maistu, dabar ji pripažįstama tikru kulinariniu delikatesu. Elniena turi daug daugiau maistinės vertės negu jautiena, joje mažiau riebalų bei cholesterolio, daug proteinų. Elniena yra lengvai virškinama mėsa, aminorūgštys pasisavinamos praėjus valandai, kai patenka į organizmą, tuo tarpu jautienai pasisavinti prireikia aštuonių valandų.
Kokią žuvį valgyti laikantis dietos?
Puikus baltymų šaltinis yra žuvis. Joje esantys baltymai kokybiški, lengvai virškinami. Be to, žuvis yra nekaloringa ir turinti mažai cholesterolio. Laikantis dietos tinka bet kokios rūšies žuvis, nes ji nėra kaloringa, o turtinga baltymų. Net ir riebesnės žuvys – lašiša, upėtakis – teturi 10-15 proc. riebalų, tuo tarpu lydekos, ešerio, karpio, šamo mėsoje riebalų vos 1-6 procentai.
Tiek apie mėsos ir žuvies valgymą laikantis dietos. Tikimės, informacija buvo įdomi, o visus, vertinančius kokybišką ir šviežią maistą kviečiame susipažinti su mūsų produktais čia » ;)
Prenumeruokite naujienas
nauji straipsniai, video receptai bei informacija, kada būsime tavo mieste |
Iliustracijos iš freepik.com |